Sven Erik Österberg må vara ny i landshövdingsrollen i Norrbotten, men påläst, och berömde ur ett länsperspektiv både Gällivare kommuns naturrikedom och kulturella engagemang i sitt invigningstal i naturreservatet Dundret.
Digert program
Kulturfestivalens många programpunkter och kommungeografiska spridning, kan ses som en överkurs i redovisning av Gällivares breda kulturansträngning, men berättar om en ambitionsnivå att inte ens utelämna minsta by från tillvarons mänskliga aspekter.
Ramverket i Kulturfestivalen har byggts av ortens föreningsliv och förberelserna har pågått under hela året vilket för en tillfällig besökare ger en inträngande kunskap om samhället.
Idealist
Torbjörn Kjellson, med 30 års engagemang i ortens Filmstudio, är en av samhällets idealister.
- Idag har vi drygt 70 medlemmar som engageras årligen och under festivalen visas tio filmer som är mycket sevärda. Äta Sova Dö, Den Gröna Cykeln och åtta till, som breddar festivalens kulturaspekt, säger han.
Författarmöten
Anneli Nilsson, Gällivare kulturförvaltning, har lyckats samla många författare med lokalt ursprung som möter festivalbesökarna.
– Det känns mycket spännande att ge befolkning och andra tillfälle att personligen få träffa en författare, höra han eller hon berätta om sitt författarskap, och inspireras. Vilken kulturell kraft kan inte det initiera och det är en också av kulturfestivalens målsättningar, säger hon.
Annan självbild
Jerker Johansson, kulturskolans rektor i Gällivare, ser kulturfestivalen som ett av verktygen för att berika ett brukssamhälle med nya synsätt.
– Generellt lider vi av en attityd att här åker man bara snöskoter, jagar och fiskar. Kulturfestivalen speglar att det faktiskt finns mer än så samtidigt som den berikar innevånarna med en mer nyanserad självbild, säger han.