Dandora Dumpsite är Afrikas största soptipp. Här bland djur, sopor och stora maskiner, i en ständig rök som ligger tät över området, letar barn och vuxna, uppskattningsvis 6 000 människor, efter något att sälja för att få mat för dagen.
– Alla som arbetar på tippen bär på en historia. Alla drömmer om ett annat liv, men de har ingen annan inkomst. Därför har jag döpt min fotobok till "Dandora – välsingelse eller förbannelse?", säger Luleåfotografen Thord Nilsson.
Det var vid sin första resa till Nairobi, Kenya som Thord Nilsson kom i kontakt med människor från stadsdelen Dandora, ett av Nairobis slumområden och som gränsar till soptippen. Ett extremt utsatt område som präglas av kriminalitet, prostitution och droger i skuggan av soptippen som växer sig allt större och äter sig allt närmare bebyggelsen i takt med att staden växer men en ökande befolkning som följd.
– Många barn överlever inte sin tionde födelsedag. Och för många går den lilla inkomsten de tjänar till droger eller lim som de sniffar.
Vid två olika tillfällen har han via sin kamera dokumenterat livet och människorna i Dandora. Vid sin första resa låg fokus på kriminalitet, prostitution och Aids i området. Vid sin andra resa människorna som lever och verkar på soptippen som ligger i ett nedlagt stenbrott och har sedan början av 1980-talet tagit emot avfall från Nairobis centrala delar och förorter.
– Jag fick ha livvakter med mig. Det är ett farligt område och man måste vara på sin vakt. Samtidigt har det varit kul att lära känna några av de människor som arbetar på soptippen.
Han betonar att Kenya är ett rikt land, men ett land som präglas av korruption utan fördelningspolitik.
– Av de 3,5 miljoner människor som bor i Nairobi, lever 2 miljoner i slumområden. I Dandora byggde världsbanken 1977 hus som påminner om kaserner. Här bor stora familjer i små rum utan el och rinnande vatten. Det som finns inom dessa fyra väggar är ren livsvilja, betonar han.
För om det är något Thord Nilsson slagits av under sin tid bland människorna i en av civilisationens mest utsatta miljöer är just hoppet om en bättre framtid. Han har själv arbetat nära organisationen Globetree, som är en fortsättning på Globeteaterns verksamhet. Globeteatern bildades 1970 när skådespelaren Kajsa Dahlström och fotografen Sam Samuelsson reste runt världen och skapade teaterföreställningar som berättande om barn i andra kulturer.
– Globetree fokuserar på barnens rättigheter där man bygger upp och stöttar kulturell verksamhet i området. Engagemang som visat sig kan vara en väg ut ur en livshotande tillvaro. Soptippen är ju också en stor miljöfara både för natur, människor och djur. Här slängs allt, från tungmetaller till sjukvårdsmaterial och luftföroreningarna skapar hälsoproblem för de boende. När Dandora Dumpsite öppnades var det en tillfällig lösning på stadens sophantering. Men ännu finns den kvar, vilket kan ge en dagsinkomst på 20-25 kronor för de som jobbar på tippen. Som sagts, är det en välsignelse eller förbannelse?