Han skriver vidare, att Palme var en tävlingsmänniska vare sig det gällde det politiska livet som idrott. Han tyckte helt enkelt inte om att förlora. Engagemanget var starkt på både det internationella planet och när det gällde den svenska inrikespolitiken. Det var ju också Palme som myntade ordet, ”Politik är att vilja”. Ingvar Carlsson skriver att Olof Palme ständigt hade fotografer i hälarna, vilket innebär att han är 1900-talets mest fotograferade person. Palme mördades den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm.
Olof Palme hanterade medierna på ett nytt sätt. Han ställde gärna upp på intervjuer och lät sig fotograferas. Därför blev han mediernas favorit, skriver författaren till boken, historikern Henrik Berggren. Han skriver vidare att Palmes retorik var annorlunda än många andra politikers. Han var inte rädd att kritisera till exempel USA:s krigföring i Vietnam.
Bilderna i boken har valts ut av Jacob Forsell, som är en av Sveriges mest kända fotografer. Han menar att tidningarnas arkiv är överfulla av Palmebilder, där han är fotograferad i många olika situationer. Palme hade en lättsam och avspänd attityd framför kameran. Det verkar som Palme inte hade något att dölja, skriver Forsell.
Olof Palme levde i en politisk konservativ miljö som barn. Familjen bodde på Östermalm i Stockholm. Under de första tjugo levnadsåren fanns det inget som pekade på att han skulle bli en socialistisk ledare, eftersom hans åsikter var konventionellt borgerliga, skriver författarna.
Det var under studierna vid Kenyon College i USA 1947-48 som vändningen kom. Där började han umgås med folk från andra socialgrupper och själv blev han för första gången i sitt liv betraktad som en vanlig grabb. Väl hemma i Sverige kom han i kontakt med unga socialister och socialdemokrater från hela Europa. 1951 gick han med i socialdemokratiska studentföreningen vid Stockholms högskola.
Statsminister Tage Erlander hade tidigt upptäckt Palmes talang och erbjöd honom jobb som assistent 1953. Nu började den politiska karriären och 1960-talet blev Palmes epok. Men hans första år i regeringsställning gick inte så bra. Den radikale Palme kom att bli en försiktig statsminister, skriver författarna.
Hösten 1976 förlorade socialdemokraterna makten och 1979 rasade socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Efter sex år i opposition vann de valet 1982 och var åter i regeringsställning, vilket var en personlig triumf för Palme, enligt författarna. Även 1985 års val vann socialdemokraterna, men Palme var trött och sliten. 1986 hade han återhämtat sig och förklarade för en journalist att det här är ”möjligheternas år”.
Boken Palme. Ett liv i bilder, skildrar Olof Palmes liv från barndomen till uppdraget som statsminister. Många av bilderna är Palmes egna som visas för första gången och många bilder är fotograferade i de mest olikartade situationer, skriver Jacob Forsell. Författaren Henrik Berggren menar i slutet av boken att alla teorierna om Palmemordet bara har kastat in Palme i mera dunkel. ”…låt oss i stället minnas Olof Palmes liv; hur han levde det och vad han åstadkom”.
Kuriren rekommenderar:
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea