Han har vandrat i Sara Lidmans fotspår

1955 kom Sara Lidmans roman "Hjortronlandet" ut – en berättelse om Ön – en strimma fastare mark i ett sumpigt myrsjok och de torpare som fick sex hektar att odla och bebygga på en mark som aldrig umgåtts med människor. "En fantastisk berättelse", säger fotografen Krister Hägglund som vandrat i författaren fotspår.

Inte bara människor porträtterades i Sara Lidmans ladugård i Missenträsk, även några av byns hundar Exakt, Calla och Easy ställdes upp framför fondväggen.

Inte bara människor porträtterades i Sara Lidmans ladugård i Missenträsk, även några av byns hundar Exakt, Calla och Easy ställdes upp framför fondväggen.

Foto: Krister Hägglund

Fotografi2023-01-27 16:30

Under två års tid har fotografen Krister Hägglund pendlat till Sara Lidmans hemtrakter i Missenträsk, passerat det stora krondiket på väg mot byn i söderläge av berget Vithatten. På uppdrag av Skellefteå kommun har han fotograferat Sara Lidmans landskap, egentligen tänkt i första hand som en utsmyckning av Saras kulturhus, men mängden material räckte mer än väl också till en utställning

– Jag hade aldrig läst någon västerbottensförfattare när jag fick uppdraget. Jag började med Sara Lidmans första bok "Tjärdalen". Den bekräftade alla fördomar jag hade om hennes författarskap med ett predikande språk och elände, men när jag läste "Hjortonlandet" – då förstod jag hennes storhet, säger han.

undefined
Älgpass, Kvarnmyren, 2020 09-07

Nu visas hans tolkning av Sara Lidmans landskap i utställningen "Hjortronlandet" på Konsthallen i Luleå. Över 100 bilder med tre olika inriktningar – porträtt, stordiket och miljöer – där han ger sin tolkning av hennes marker där nutiden är högst levande.

– Jag kunde inte gå omkring och låtsas att jag är Sara Lidman. Dessutom bestämde jag mig ganska tidigt för att koncentrera mig på hennes liv i Missenträsk och valde bort hennes utflykter till Sydafrika, Stockholm och Vietnam.

undefined
Stordiket mot väster, med Gustav Ask 1926

Stordiket man tvingas passera för att ta sig byn har han en särskild relation till, vilket manifesteras med inte mindre än 55 fotografier där han dokumenterat diket under alla årstider under två år. Upprinnelsen är en bild föreställande pojken Gustav Ask som står bredbent i nämnda dike 1926.

– Vi fick en beställning av den bilden till Skellefteå museum där jag jobbar som fotograf, en bild som använts flitigt som genrebild, bland annat till teateraffischer. Jag tog reda på att han lever och tog mod till mig, jag är mycket blyg, och hörde av mig till Gustav. 1998 tog jag en ny bild av honom vid samma dike. Då var han 82 år.

undefined
Stordiket mot väster, med Gustav Ask, juni 1998

Blygheten har också varit en stor utmaning. Tidigt i processen visste Krister Hägglund att han ville fotografera de människor som bor i byn, men det blev inte bra när han försökte.

– Slutligen gjorde jag en fondvägg där jag lät byns befolkning porträtteras i Sara Lidmansgårdens ladugård. Övriga fotografier är miljöer, kanske lite ämlig ödemarksromantik. Jag lockas själv av det som skaver. Det väcker mitt intresse, säger Krister Hägglund.

undefined
I Prantonschgården i Missenträsk växer hallonbuskarna inomhus. Ingen vet var nyckeln till huset finns.
Sara Lidman

Författaren Sara Lidman föddes i Missenträsk 1923 och dog 2004. I år skulle hon alltså blivit 100 år.

Hon debuterade med romanen "Tjärdalen" 1953 och blev en av 1900-talets stora svenska författare. Hon slog igenom stort med romansviten "Jernbanesviten" som berättar om den moderna tidens ankomst till norra Sverige – järnvägen och uppköpen av skog – universella koloniala förlopp.

Förutom sitt författarskap engagerade sig Sara Lidman i kampen mot atomvapen, mot apartheid och USA:s krig i Vietnam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!