Året var 1977 när kompisgänget från folkdanslaget och Malmbergets musiksällskap samlades hemma hos Svante Lindqvist i hans stuga i Siknäs. Han hade åkt runt och spelat in ett melodier och visor hos äldre norrbottningar och ville dela med sig av materialet.
– Jag var själv osäker på hur bra det var, men de andra blev begeistrade, berättar han en morgon när vi träffas i hans lägenhet på Varvsgatan i Luleå.
De tränade in låtarna och bildade JP Nyströms efter namnet på fabrikören till tramporgeln som är folkmusikbandets signum.
En omisskännlig lukt av piprök fyller vardagsrummet, där bandmedlemmen Markus Falck, numera boende i Umeå, har sovit över på soffan. På kvällen ska de ha spelning i Vetenskapens hus.
– Numera tar vi en spelning i taget. Det beror ju på hälsa och andra faktorer, säger Markus Falck.
Men vi backar tillbaka till 1970-talet igen. I Malmberget fanns ett brett musikliv. Gruvbolagen sponsrade en symfoniorkester bestående av gruvarbetare och de i sin tur lärde upp en ny generation violinister och spelmän i ABF:s regi. Folkmusik var trendigt på den tiden.
Idén att bilda band kom från rockvärlden och publiken föll pladask för det unga, charmiga killgänget som snart fick medverka i både tv och radio.
De koncentrerade sig till en början på finsk och svensk folkmusik. Senare har de har de vidgat de geografiska cirklarna.
Sedan starten har JP Nyströms gjort några tusen konserter i Sverige, Europa och Amerika.
JP Nyströms har alltid främst varit ett liveband, men några skivor har de ändå släppt och de finns på Spotify.
– Fast jämfört med andra som har hållit på att spela lika mycket som vi är det inte många. Färre än tio album, säger Markus Falck.
Så i början av året bestämde de sig för att göra ett till.
I maj åkte de hem till tonsättaren och producenten Fredrik Högberg i Nyland i Ångermanland och under tre dagar arbetade de med fem låtar som har kommit till från 2009 och framåt, en blandning av traditionella och nyskrivna visor. Anders Aasa sjunger en på finska och Svante Lindqvist, som har svårt med fiolspelandet nu för tiden, sjunger fyra egna texter.
De övriga som var med var Göran Eriksson, Mats Olausson, Anders Aasa, Anders Hällström och Ulf B Jonsson.
De texter som Svante Lindqvist har skrivit springer ur hans eget liv. För fem år sedan drabbades han av en stroke i samband med en stor hjärtoperation.
– När jag vaknade upp efter operationen var jag förlamad i vänsterarmen. Jag hade mist fiolspelandet och samtidigt separerade jag från min fru.
Han gick igenom en tung period, inte minst vad gällde hälsan.
– Det är ju så, vi utsätts för prövningar, säger han, men känner att han idag har fått hjälp att komma vidare.
Låten "Hoppet i huvet" handlar just om att kunna ändra sig och komma tillbaka igen. En annan låt heter "Det lilla livet" och är en ögonblicksbild från en stund med barnen i köket.
– När jag skrev den var det som att jag i mitt undermedvetna visste att det här var något jag skulle mista.
Sedan han gick i pension från Trafikverket har Svante Lindqvist ägnat alltmer tid åt att skriva dikter och vistexter.
– Om det finns någonting som saknas i norrbottnisk vistradition så är det texter på svenska. Den finska däremot är bra, där har vi massor, och de kan vara riktigt poetiska, säger han.
Som unga gillade JP Nyströms-killarna mest att spela och det blev mycket instrumentalt.
– Sedan insåg vi att vi kanske skulle kunna berätta något mer, kanske sjunga lite visor, men då fanns det nästan inga, bara skämtvisor och lite hej och hå-låtar. Inte sådant som Svante skriver, säger Markus Falck.
Vad kände ni i bandet när Svante presenterade sina nya texter?
– Det kändes bra. Jag tror det handlar om mognad och personlig utveckling, att man har en bredare erfarenhet, och det gäller oss alla i bandet, säger Markus Falck.
Svante Lindqvist i sin tur har mest varit tacksam över att de andra har accepterat det han skriver och velat framföra det. Men det har inte varit svårt bedyrar Markus Falck.
– Melodierna är ju bra och det finns en kvalitet i språket. Det är inget tralala, utan det är på riktigt och det är oerhört trovärdigt, säger han.
Datum för albumsläpp är 3 november, men de har börjat sprida låtarna på e-post.
Detta blir det sista de ger ut i egen regi.
– Fast det är klart, kommer det en producent och finansiär och vill göra ett album med oss, så ställer vi upp, säger Markus Falck leende.