Guldbaggar till filmen om Britta Marakatt Labba

Filmen "Historjá – Stygn för Sápmi", som handlar om konstnären Britta Marakatt Labba, vann en guldbagge för bästa dokumentärfilm och bästa originalmusik. "Fantastiskt med två baggar till Norrbotten", säger Britta Marakatt Labba.

I "Historjá – stygn för Sápmi" får publiken följa Britta Marakatt Labba och hennes renskötande familj genom årstider. Filmen belönades med två guldbaggar under gårdagens gala.

I "Historjá – stygn för Sápmi" får publiken följa Britta Marakatt Labba och hennes renskötande familj genom årstider. Filmen belönades med två guldbaggar under gårdagens gala.

Foto: Triart

Film2023-01-24 12:55

"Historjá – Stygn för Sápmi" har hyllats av en enig kritikerkår sedan den hade premiär i mars 2022. Filmen låter publiken följa Britta Marakatt Labba och hennes renskötande familj under alla årstider som inte längre går att känna igen, till följd av klimatförändringar.

Och det är glad, lycklig men också trött Britta Marakatt Labba som landat i Kiruna på tisdagen.

– Det blev en ganska sen kväll och sedan upp tidigt för att inte missa direktflyget. Nu ska jag hem till Soppero och vila, säger hon.

Hennes förhoppning är att filmen bidrar till att fler får upp ögonen för vad som sker i norra Sverige på grund av klimatförändringarna och jakten på råvaror. 

– Bland annat träffade jag förre kulturministern Amanda Lindh som menar att filmen borde visas i riksdagen samt på landets skolor. Det hoppas jag verkligen att den gör, säger hon.

Filmen "Historjá – Stygn för Sápmi" har tidigare vunnit pris som bästa nordiska dokumentärfilm i New York och Britta Marakatt Labba åker också till USA i april där filmen ska visas under Artic Highway.

– Då följer också regissören Thomas Jackson med. 

Thomas Jackson å sina sida kommenterade vinsten av de två guldbaggarna som följer på sociala medier; "Så glad för det här erkännandet för filmen, Britta Marakatt Labbas berättelse och den samiska kampen!"

undefined
Britta Marakatt-Labba har varit verksam som konstnär i över 40 år, men sitt stora genombrott fick hon först 2017 med det 24 meter långa broderiet "Historjá". Verket skildrar samernas historia, den politiska och vardagliga liksom den mytologiska.

Britta Marakatt Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med nål och tråd. Idag är hon en av Sveriges mest eftersöka konstnärer och fick sitt stora internationella genombrott när hon ställde ut det 24 meter långa verket "Historjá" på Documenta i Kassel, en av den internationella konstscenens mest inflytelserika plattformar.

Men hon har också under lång tid stått på barrikaderna för samernas rättigheter, där hon med sin konst som vapen nu står inför den största utmaningen hittills – nämligen klimatförändringarna. 

– Det är fantastisk att vi fortfarande har den samiska kulturen kvar, sade hon i sitt tacktal.

Och trots att det kommer att ta sin tid för denna framgång att sjunka in väntar nya utställningar att färdigställa.

– Jag har en utställning i Oslo och en större utställning i Stockholm i maj, säger Britta Marakatt Labba.

undefined
Regissören Thomas Jackson och Britta Marakatt-Labba träffades under inspelningen av filmen "Den inre skogen". Nu har deras samarbete med dokumentärfilmen "Historjá – stygn för Sápmi" renderat två gulbaggar.

”Historjá – stygn från Sápmi” var nominerad i fyra kategorier: bästa dokumentärfilm, bästa film, bästa originalmusik och bästa ljuddesign och vann som sagts i två kategorier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!