Svensk kulturdokumentär efterfrågas internationellt

Svensk kulturdokumentär står sig bra internationellt. Dessutom är den efterfrågad.

Starka internationellt. "Svensk kulturdokumentär står sig mycket bra internationellt", säger Emelie Persson, projektledare K special.

Starka internationellt. "Svensk kulturdokumentär står sig mycket bra internationellt", säger Emelie Persson, projektledare K special.

Foto: Linda Wikström

Film2014-12-03 13:36

Det menar Emelie Persson, projektledare på K special som visas i Sveriges Television när hon talade under rubriken Länge leve kulturdokumentären? under årets upplaga av Filmkonventet.

- Jag tror starkt på kulturdokumentären. Egentligen är den än viktigare i vår samtid eftersom den inte bara handlar om kultur utan sätter fingret på viktiga samtidsfrågor.

Hon exemplifierar med programmet Skandal, en serie som lyfte några av de största kulturbråken i Sverige.

- Vi utgick från konstverk som skapat spaltmeter i tidningar och skapat debatter. Det blev program om viktiga samhällsfrågor som yttrandefrihet och svensk psykvård. Därför är kulturen så viktig. Dessutom växer sig kulturen stark under kristider. Kanske tar vi oss ur denna politiska kris med hjälp av kulturarbetarna, säger hon.

K-special visar 52 kulturdokumentärer per år. Det har man gjort sedan år 2001, det vill säga i 14 år.

- Det är mycket bra internationellt sett, menar Emelie Persson.

Hon menar att en av redaktionens stora utmaningar är att kämpa mot uppfattningen att ett konstnärsgeni är en man + 70 som blåser i ett instrument.

- När vi visade filmen Penthouse North om skådespelaren, kläddesignern och modefotografen Agneta Eckemyr som kämpar med åldrande karriär fick vi många kommentarer om att filmen var för närgången. Egentligen handlade det om att publiken är ovan att se åldrande kvinnor på bild. Hon är ett konstnärsgeni och vi jobbar hårt för att även kvinnor ska porträtteras i våra program. Förutom att vi dokumenterar kvinnor i samtiden plockar vi även fram kvinnor i historien, exempelvis programmet om vissångaren Barbro Högberg.

Av de 52 program som visas varje år är 22 av dessa egenproduktion, resterade 30 är förköp eller köp.

- Vi får in cirka 500 förslag på dokumentärer varje år. Därför består mitt arbete till stor del av att säga nej till olika idéer, men det finns givetvis förslag som går genom nålsögat.

Därmed uppmanar Emelie Persson filmare att inte ge upp. Det innehåll de efterfrågar är nämligen brett, allt från traditionella dokumentärer till mer experimentella filmer både till berättelser och form.

- Vi vågar experminentera, säger hon och exemplifierar med filmen Ström åt folket som handlar om elektroniskt musik från 50-talet fram till idag. En film som är klippt i ett rasande tempo.

- Kulturdokumentären går alltid fredagskvällar på prime time samtidigt som stora underhållningsprogram. Därför har SVT Play blivit vår räddning. Vi ser att många hittar kulturprogrammen på webben, även många yngre tittare, säger Emelie Persson.

K special

K special är ett svenskt TV-program som varje vecka sänder en timslång dokumentär om en känd kulturpersonlighet eller företeelse. K special visas i SVT på fredagskvällar. Under sommaren visas lite längre kulturdokumentärer samt någon gång under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!