Dokumentärfilmen "Farväl till Sporthallen" handlar om en plats, ett samhälle och allt det som inte längre kan vara kvar.
Det sista evenemanget fyllde Hooja hallen för en hyllning där de och den stora publiken fick ta ett sista farväl. Sommaren 2024 revs byggnaden.
– Malmberget försvinner och det fanns ingen dokumentation av sporthallen som varit så betydelsefull för många. Här skrev Malmbergets AIF:s handbollslag historia när de gick upp i allsvenskan på 1970-talet och här fylldes hallen till bredden av strejkande gruvarbetare 1969. Det var också i sporthallen som Cullbergbaletten i samarbete med JP Nyström uruppförde verket "På Norrbotten", säger filmskaparen Mats Hillblom.
Han har rotat i mediearkiv och letat reda på människor som på ett eller annat sätt haft en relation till sporthallen.
– Det var en plats i samhället som fick mig att jag känna att jag hade någonstans att ta vägen och det är inte alldeles självklart när midvintern är hård och det är 36 minusgrader och det är becksvart kl.14.19 men sporthallen stod alltid där öppen inbjudande och välkomnande även en tisdagseftermiddag i januari och det betydde att sporthallen hade en fundamental betydelse, säger exempelvis journalisten och författaren Erik Niva i dokumentären.
Medan musikern och författaren Svante Lindqvist menar att en byggnad som sporthallen kan ses som en symbol för något mer än vad själva huset innehåller.
– Frågan är när man river ett sånt här ställe om stoltheten följer med om man bygger ett motsvarande ställe i Gällivare eller någon annanstans. Det är svårt, att flytta ett samhälles ande, det är inte lätt och Malmbergets ande det är nog svårare än många andra andar att flytta, säger han i filmen.
Men Mats Hillblom lyfter inte minst platsens betydelse för det vardagliga livet.
– Sporthallen var en plats där livets alla stunder möttes, från barndomens första skoldagar till pensionärernas matcher i bowlinghallen, säger han.
Dokumentärfilmen "Farväl till Sporthallen" visas på SVT Play från den femte januari och den nionde januari på SVT.
– I våras visades filmen på biografen Blå Forell under marknaden i Gällivare. Mottagandet var enormt. Nu ska det bli intressant att se om filmen även landar rätt hos den nationella publiken, säger Mats Hillblom.