20 år har föreningen visat film från jordens alla hörn

Bodens filmstudio vill visa berättelser från hela världen. Nu firar föreningen 20 år.

Eva Wallgren, Bodens filmstudio, ser fram emot lördagens 20-årsjubileum på Sagabiografen i Boden. På tavlan i entrén, i guldram, finns alla viktiga årtal och andra fakta om föreningen.

Eva Wallgren, Bodens filmstudio, ser fram emot lördagens 20-årsjubileum på Sagabiografen i Boden. På tavlan i entrén, i guldram, finns alla viktiga årtal och andra fakta om föreningen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Film2023-09-28 11:27

Sex gånger per termin visar Bodens filmklubb film på Sagabiografen i Boden. Eva Wallgren sitter i styrelsen och är också den som gör urvalet som styrelsen och medlemmarna väljer ifrån, vilket innebär att hon ofta ser filmerna i förväg. Den första visades i veckan och det var den franska filmen "Madeleine och taxichauffören".

– Vi vill visa filmer som inte får den kommersiella back-up som de amerikanska filmerna ofta får och vi försöker hitta filmer från jordens alla hörn. Det finns ju bra berättelser överallt. 

Visst kan det komma med en och annan amerikansk film i programmet, men då är det inte de kommersiellt mest gångbara filmerna.

Under åren har Bodens filmklubb visat total 230 filmer från 53 olika länder.

– Som exempel har vi haft några riktigt bra filmer från Indien, Libanon och Polen. Och förra terminen var det en från Butan, "Skolan vid världens ände". Hur mycket publik skulle den få på en ordinarie visning?
Inte många tror hon, men i Bodens filmklubb finns medlemmarna som är nyfikna och intresserade av det som ligger utanför det ordinarie utbudet på biograferna.

– De vill ha de här fantastiska berättelserna.

De visar också svenska filmer och då är det ofta sådana som har vunnit priser på olika filmfestivaler.

Efter varje visning får alla sätta ett betyg mellan 1 och 5. Den som har fått bäst betyg någonsin är franska "En oväntad vänskap". 

Det har hänt att medlemmarna har uttryckt att det blir för många dystra filmer, därför har hon och de andra i styrelsen målmedvetet försökt få in en del ljusare filmer också.

– Men de mörka filmerna har också en plats hos oss.

Föreningen har varit nedläggningshotad ett par gånger, men i nuläget ser det stabilt ut med lite över 80 medlemmar, berättar hon. För 350 kronor får de se samtliga sex filmer under terminen, ungdomar får rabatt.

Bakom sig har man Sveriges förenade filmstudior, SF.

På Sagabiografen visas i det ordinarie programmet de mest kända filmerna, som Barbie och Oppenheimer, och även på dagtid går andra lite större filmer, berättar hon.

– Vi kompletterar varandra, vi konkurrerar inte.

Jubileet på lördag firar filmklubben med ett heldagsprogram som Filmpool Nord också är med och arrangerar. Kulturjournalisten Andreas Hoffsten ska berätta om norrbottnisk filmhistoria och om att recensera film. Det blir kortfilmer från Norrbotten och Västerbotten, animationsworkshop för barn och unga och så visas den irländska dramakomedin "The Banshees of Inisherin". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!