Den som längtar efter en ny bra berättare som skriver en realistisk roman med en stark flicka som huvudperson kan prova ” Historien om en anständig familj”.

Uppskattar man dessutom en berättelse med mycket dramatik, starka känslor som vrede, hat och kärlek, där allt händer i en främmande ”osvensk” miljö, så bör man ge den här boken en chans.

Författaren är italienska Rosa Venterella, uppvuxen i kuststaden Bari, och den här boken är hennes internationella genombrott. I Baris fattigkvarter utspelar sig också händelserna.

Huvudpersonen heter Maria som berättar om sin uppväxt i en fiskarfamilj med pappa Antonio, mamma Teresa och de äldre bröderna Giuseppe och Vincenzo. Men det vimlar av folk i kvarteret, släktingar, grannar, vänner och fiender. Alla känner alla. Det är ett himla liv, det grälas, festas, arbetas, somliga är kriminella. Religionen spelar stor roll i vardagslivet.

Alla har öknamn. Antonio kallas Tony Curtis eftersom han ser bra ut och liknar filmstjärnan. Andra har mindre smickrande namn, en familj benämns Kyrkskitare, en annan Blodlös. Nicola Blodlös och hans söner lever på smuggling och har en knarkarkvart i sitt hus. Maria och hennes syskon får absolut inte vara tillsammans med Blodlösarna, pappa Antonio hatar dem.

Antonio är en riktig hustyrann, snar till vredesutbrott och han drar sig inte för att med slag och sparkar uppfostra familjen. Maria är rädd för honom, ibland hatar hon honom, men hon har också förstått att han är en olycklig person och tycker synd om honom. Hon har också ärvt en del av hans kynne, hon kan också bli vild av ilska. Mormor kallar henne för ”Ondöga”.

Den stora konflikten för Marias del är hennes vänskap med klasskamraten Michele Blodlös. De måste träffas i smyg och när de blir större utvecklas deras förhållande till en sorts Romeo och Julia-tragedi.

Läsaren får också följa Marias skolgång. Hon är en duktig elev och lär sig snabbt tala och skriva riktig italienska trots att hon är uppväxt med Bari-dialekten. Läraren i kvartersskolan upptäcker hennes begåvning och ser till att hon får gå i en bra högstadieskola som nunnor har hand om i en finare stadsdel.

Under den fortsatta skolgången är Maria omgiven av flickor med rikare föräldrar. Den som har gjort en klassresa kommer att känna igen sig. Hon är ensam och omgiven av överlägsna och självsäkra elever som ibland trakasserar henne. Men hennes begåvning för henne ända till universitetet.

Venterella har skrivit en fängslande berättelse, som jag tror kommer att locka många läsare. Barndomsskildringen står i särklass medan slutet på berättelsen närmar sig melodramen.

Jag ser fram emot den fortsättning på romanen som kommer redan nästa år.