KOLLA IN DUONOJE.SE FÖR DE SENASTE NÖJESNYHETERNA FRÅN LÄNET
Min favoritvideo är en där hon mitt i rörelserna kommer på olika rekvisita hon ska använda sig av i danserna och helt plötsligt står hon och styrdansar med en stekpanna.
Det är svinkul.
Jag förstod att hon var en del av en begynnande folkrörelse, frivilligt eller ofrivilligt är omöjligt att säga.
Det började med att Stina och hennes dotter gjorde dansvideos under hashtagen #allafårvarabeyonce som ett slags frigörande av kroppen i det offentliga rummet.
Sedan fortsatte Stinas videor där hon dansar att göra viral succé.
Jag antar att det är så enkla ingredienser till framgång som att hon har en kropp som inte är normativ samt att hon rör sig med en enorm frihet. En frihet som är svår att förstå för människor med icke-normativa kroppar för de har sällan upplevt den.
Börjar man leta så finns det väldigt många kroppsaktivister i sociala medier.
Vad gör dessa kvinnor som är så revolutionerande?
De finns. I sina icke-normativa kroppar. De tar plats, de skäms inte. De tar diskussioner om hur det är att vara tjock och lycklig. Hur fetma inte alltid måste höra ihop med ohälsa och att andra ska skita i huruvida de är ohälsosamma eller inte.
De dansar halvnakna på internet. De provocerar bara genom att finnas.
De ifrågasätter deras egna följare som skriver ”du är inte alls tjock, du är ju fin” och undrar varför det inte kan vara fint att vara tjock? Varför övervikt ska vara ett skällsord. Uppmanar människor att sluta likställa fet med ful och olycklig.
Stina skriver mycket om den syster hon hade som dog i anorexia nervosa och hur hon själv präglats av ämnet kropp. Hur kroppen har fått henne att lida och hur lidandet över kroppen blev hennes systers död.
Ämnet kropp är laddat.
Visst skulle det vara förbannat skönt om kroppen kunde neutraliseras och brytas ner till dess grundläggande funktion – hur den mekaniskt fungerar eller inte fungerar.
När ”Malou efter tio” skulle uppmärksamma det brinnande ämnet om kropp och kroppsaktivism startade de hela skiten med att bjuda in den största tjockishataren av dem alla: Katrin Zytomierska.
Vad gjorde Katrin? Hon satt och skrattade, hånade och häcklade Stina Wollters dansvideos medan de rullade i tv-rutan. Förnedring på bästa sändningstid.
Stina Wollters geniala kamp förvandlades på en sekund till offentlig smutskastning.
Ur denna smutskastning föddes dock den briljanta hashtagen #dansaförstina.
Alla dansar. För Stina. För att Stina skapade någonting som saknades; ett utrymme för kvinnor utanför normen att känna sig fria och ta plats i det offentliga rummet.
Stina och hennes systrar till kroppsaktivister skapar ett rum för människor att leva fritt i sina kroppar. Hur de än må se ut.