LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE
Förra helgen släppte Sabaton ”The Last Stand”, bandets åttonde studioalbum. I vanlig ordning bjuds det på texter med militärhistoriskt tema, samtidigt som man den här gången breddat sig lite mer än på tidigare album, menar bandets frontman Joakim Brodén.
– Vi håller oss inte lika mycket till modern krigshistoria utan vi sprider ut oss över nästan 2 500 år. Plattan börjar 480 år före Kristus, i Sparta, och sen förflyttar vi oss tidsmässigt och geografiskt över i stort sett hela planeten.
De historiska texterna har blivit något av Sabatons signum, men att det blev så var aldrig någon genomtänkt plan, menar Joakim Brodén.
– Det var någon gång runt 2003, jag och Per (Sundström, bandets bassist) hade skrivit musiken till ”Primo Victoria” och tyckte att den liksom lät stor. Det kändes fel att sjunga om att dricka öl till den så vi bestämde oss för att skriva en text om D-dagen. Och då klickade det, det blev engagerande och kul att skriva texter, så vi tänkte att, fan, vi gör en hel skiva om militärhistoria.
Men efter att albumet ”Primo Victoria” släpptes 2005 kände inte bandet att de var färdiga med militärhistorian. Det blev en till platta på temat, och en till, och en till. Samtidigt växte bandets visuella image fram, även det av en slump. Och inte minst hittade Peter Brodén sin karaktäristiska väst.
– Vi gjorde en video till ”Attero Dominus” tillsammans med Owe Lingvall (Nocturnal Rites) uppe i Umeå. Han hade en idé om att vi skulle stå och spela i en gammal militärbunker och då tänkte vi att, fan, då måste vi ju ha typ camobyxor, och jag satte på mig den där västen för att det skulle passa temat i videon. Sen när vi visade den för folk så sa det ”fan vilka coola scenkläder ni har”, och vi bara ”scenkläder, ja, jo för fan” (skratt).
Tio år och ex antal sålda album senare är det i det närmaste otänkbart att Sabatons image skulle se ut på något annat sätt. Bandet är i dag ett av Sveriges största metalband, med både egen kryssning och festivalen Sabaton Open Air.
- Första Sabaton Open Air var releasepartyt för ”The Art Of War”. Vi hade inte råd med stora konserthuset så vi hyrde exercishuset på gamla regementet i Falun och bjöd in band vi gillade, och det gör vi fortfarande. Det kan verka när man tittar på oss som att vi alltid haft världsherraväldeplaner, men nej, alltihop har bara varit lösningar på problem (skratt), berättar Joakim Brodén.
Även i år använde bandet Sabaton Open Air som releaseparty. Men albumet är inte det enda som är nytt i Sabatonlägret. I samband med Sabaton Open Air gjorde bandets ena gitarrist Thobbe Englund sitt sista gig, samtidigt som Bodensonen Tommy Johansson gjorde sitt första.
– Thobbe var inte motiverad att turnera runt världen i 200 kilometer i timmen längre, och jag kan förstå honom. Tommy hade vi ögonen på redan 2012 när vi gick skilda vägar med våra gamla bandmedlemmar men då hade han inte tid. Men sen har vi fortsatt ha kontakt under åren, han är en jävel på att sjunga och spela gitarr, säger Joakim Brodén.
Efter turnerande i bland annat Nord- och Sydamerika i höst ger sig Sabaton efter nyår ut på Europaturné med klassiska metalbandet Accept som support. Och som allra sista gig, den första april, är det Luleå och Kulturens Hus som gäller.
– Sista giget är ju alltid lite busigt, och det blir ju dessutom det gig som är närmast Tommys hemtrakter. Vi håller faktiskt på och kollar på hur showen ska se ut just nu, och jag kan säga är att det kommer bli den största produktionen på en Sabatonturné någonsin.