LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE
Den 13 april släpptes Ruborgs debutalbum ”Tales Of Ordinary Madness”. Men att det skulle bli något album var ingen självklarhet. Strax innan inspelningarna tog fart var Haparandabon Johan Ruborg nära att lägga gitarren på hyllan.
– Jag har hållit på med musik väldigt länge och försökt att marknadsföra mig själv i den mån det går, man bor ju i en landsdel där det inte finns så jättestora möjligheter att spela ute. Men när man börjar bli över 30, har ett vanligt jobb men fortfarande drömmer om att få jobba med musik, då kan man börja tvivla på sig själv. Och det finns inte riktigt någon plats för den sortens musik jag gör längre, det är inget man direkt hör på radio, tyvärr.
Och tvivla på sig själv och sin talang var precis vad Johan Ruborg började göra. Men i sista stund kom hjälp från ett minst sagt oväntat håll. Närmare bestämt från en av Sveriges allra största artister.
– Jag kände att jag behövde få ett kvitto på att det jag gör faktiskt är hållbart, så jag skrev ett brev och skickade min musik till någon som har betytt mycket för mig, Ulf Lundell. Men jag förväntade mig inte att få något svar.
Men två-tre veckor senare damp ett brev ner i en chockad Johan Ruborgs brevlåda, maskinskrivet och undertecknat av rockgiganten Lundell själv. Han tyckte att Ruborgs musik var, citat; ”skitbra”. Det var precis den kick Haparandamusikern behövde.
– Att han svarade till en nobody från Haparanda kändes skitstort. Han tyckte det var bra sång och bra låtar och att jag skulle satsa allt på ett kort och dra till L.A. Jag levde på det där i många veckor, att han tog sig tid att svara och till råga på allt tyckte att min musik var bra, det blev ett kvitto på att jag kanske ska fortsätta kämpa. Efter det så kändes det som att hur det än går för mig karriärsmässigt så kommer jag aldrig sluta skriva låtar och spela in.
I dag har brevet från Lundell en hedersplats bakom glas och ram på Johan Ruborgs vägg, och han hymlar inte med att det till stor del är ”Uffes” förtjänst att ”Tales Of Ordinary Madness” överhuvudtaget blev till. Albumet är inspelat i Haparanda med hjälp av vänner och bekanta, och Johan Ruborg själv beskriver det som "fräsch heartlandrock".
– Jag har försökt göra något som funkar i tiden, samtidigt som mina influenser är väldigt mycket den äldre amerikanska folkrocken, Bruce Springsteen och Tom Petty. Jag har försökt blanda det med ett nytt fräscht sound.
I och med albumet, som Johan Ruborg släppt på egen hand och som finns att lyssna på i sin helhet på bland annat Spotify, hoppas han kunna nå ut till en bredare publik, och kanske hitta ett skivbolag som vågar satsa på hans musik. Och även om inga spelningar finns inbokade just nu så utlovar Haparandabon att vi kommer få höra mer av honom framöver.
– Några datum är inte spikade än, men jag har ett band som alltid finns tillgängligt och till sommaren och hösten kommer det hända en hel del.