Drinklistan: I morgon, i morgon ... Tapas de Papá har potential

"Mañana, mañana". Tapas de Papá kör på ett klassiskt spanskt uttryck – som lovar gott.

Drink med mescalbas till vänster och variant av Whiskey sour till höger

Drink med mescalbas till vänster och variant av Whiskey sour till höger

Foto:

Duo Nöje2016-02-17 11:00

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN PÅ DUONOJE.SE

Det här är faktiskt andra gången drinkpatrullen besöker Tapas de Papá. Första kvällen får vi höra att bartendern är sjuk och att därför inte kan göra några drinkar åt oss, vi tvingades gå morrande därifrån.

Mañana, mañana ...

När vi kommer tillbaka någon vecka senare misstänker vi nästan en konspiration. Sedan sist har kyldiskarna flyttats och den stora bardisken har rensats för att den numera pigga bartendern ska kunna ta plats.

För den som följt restaurangen på Instagram går det också att förstå att drinkarna ska få en framflyttad position. I menyn finns ett dussintal namn listade, men den rika baren bjuder in till mycket mer och trots att det spanskinfluerade stället gärna flaggar med Sangria och Cava är det här ett förvånansvärt bra drinkhak.

På bordet landar en stilig variant av Whiskey sour, där karamellikör och chokladbitter tagit plats tillsammans med ett egengjort sockerlag av kanel. För Whiskey sour-älskaren är det för lite sour och en bit från originalets karaktäristiska smak. Det här är en snällare variant med en svag nyans av kanel och med mer sötma, men det smakar väldigt gott och bör vara en tidsfråga innan drinken får ett eget namn. Mañana, mañana ...

Även nästa alkoholhaltiga drink är ett eget påhitt med latinska influenser där mescal (mexikansk "tequila" som inte är tequila) utgör grunden. Vår bartender berättar att hen inspireras av singel malt-whiskys och patrullen jublar.

Tillsammans med ginger beer och ingefära blir det en väldigt fräsch upplevelse. Trycket från mescalen gör att den ger mer än bara fruktigt intryck, men singel malt-upplevelsen håller vi inte med om. Vad sägs om att slänga in lite singel malt i sådana fall?

Det märks att "Tapas" fortfarande är i startgroparna. Bartendern erkänner att det finns många okända sorter att experimentera med och det kommer ta ett tag att lära känna utbudet. Men ambitionen är hög och redan nu är det här en av länets främsta restauranger på drinksidan.

Kvällens alkoholfria upplevelse blir först inte presenterad och vi tittar förvånat ner i burken. Vår gissning är att det här är alternativet som fått minst kärlek i baren, vilket är synd. Är det något vi har lärt oss är det att de alkoholfria drinkarna kan lyfta kvällarna. Ett tag senare kommer bartendern tillbaka och presenterar det som en La Limonada, citrusdrink som vanligtvis innehåller vodka men nu ersatts av någon citronsockerlagsblandning. Som vi trodde. Vi vill klaga på att det kändes som en väl enkel genväg, men samtidigt kan vi inte klaga på smaken. Förhoppningsvis kommer även de alkoholfria drinkarna få ett lyft med tiden. Mañana, mañana ...

Atmosfären på Tapas de Papá är ett kapitel för sig. De stora fönstrena mot gatan tyder på att det här är ett av stans minst besökta barer, vid båda våra besök ekar entréplan tomt och vi vänder nästan i dörren när hovmästaren ser ut att ha svårt att hitta bord åt oss. Allt händer nämligen i källaren, som är välbesökt och med hyfsat "spansk" stämning (läs hög ljudvolym), men förhoppningsvis kommer de stora glasdörrarna öppnas upp mot omvärlden under vår och sommar.

Mañana, mañana ... vi tror att Tapas de Papá bara blir bättre.

Tapas de Papá, Luleå

Service: Många servitriser och servitörer är i omlopp och drinkarna kommer in hyfsat snabbt.

Utbud: Ett dussintal drinkar finns listade i drinklistan, men baren är full av möjligheter.

Utseende: Allt från en enkel burk med citron i till en snygg "Whiskey sour-variant" med både apelsin och vindruva (?) i pinne.

Smak: Mycket gott, nästa steg är att våga kalla drinkarna för något eget och lämna referenserna till andra cocktails.

Ambitionsnivå: Hög. Tapas de Papá siktar högt.

Lokal: Här snackar vi rustikt latinamerikanskt. Stora träbord och tjurskallar på väggarna. Vi gillar det.

Atmosfär: Ganska stimmig i miljö en trappa ner, som det ska vara på spanska restauranger. På övervåning är det väldigt ödsligt och paradoxalt nog svårt att få bord.

Pris: Med alkohol 109 kronor, utan alkohol 49 kronor.

Betyg: 4

Förtydligande: Alla tester utförs under vardagskvällar och utan utskänkningsställets vetskap. Servitören eller bartendern rekommenderar själv vilka drinkar som ska serveras.

.

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN PÅ DUONOJE.SE

Så ser Drinklistan ut hittills:

BETYG: 5

.

BETYG: 4

Kalix:

Jara Kitchen & Bar: Hade kunnat bli högsta betyg men ...

Kiruna:

Spis Mat & Dryck: Uppskattad drinksatsning på välkänt mathak

Luleå:

Hemmagastronomi: Är perfekta drinkar värt att vänta på?

Restaurang CG: Vardagsrum med hjärtlig service

Tapas de Papá: Drinklistan: I morgon, i morgon ... Tapas de Papá har potential

.

BETYG: 3

Kalix:

Arvids Steakhouse: Populär restaurang med oanat trumfkort

Luleå:

Hotell Savoy: Bartendern "fuckar till det ordentligt"

.

BETYG: 2

Boden:

The Bull: Känner oss som hemma – med en grogg

Gällivare:

O´Learys: Sött och starkt på klassiskt hak

Kiruna:

Camp Ripan: Gott och lättdrucket i luftig lokal

Luleå:

Clarion Hotel: Låg profil på svindlande höjd

.

BETYG: 1

Boden:

Allstar: Låg ambitionsnivå gör inga stjärndrinkar

Gällivare:

Quality Hotel: Lyxig miljö med trist dryck

Haparanda:

Gulasch Baronen: Lika bra att göra hemma

Ponde Kök o Bar: Ta hellre en stor stark och Jäger

Luleå:

Invit: Gammal favorit har tappat glansen

.

(Drinklistan uppdateras varje vecka med nya tester på fler orter)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!