Drinklistan: Bottenbemötande ger bottenbetyg

Tveksamma drinkar och katastrofal service. Vad är det som händer på O´Learys i Piteå?

Snowflake och Whiskey sour

Snowflake och Whiskey sour

Foto:

Duo Nöje2016-03-30 11:00

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN PÅ DUONOJE.SE

Förra sommaren öppnade O´Learys i Piteå och staden tog emot sportbaren med öppna armar. Nu har stället skaffat sig en sådan position att de inte längre behöver anstränga sig, vi kan inte se någon annan orsak till den katastrofala insatsen testpiloterna får erfara.

Vi kan börja med det positiva: Det tar inte lång tid innan hovmästaren möter oss vid entrén.

Punkt.

Resten av intrycket är negativt.

Hovmästaren hänvisar oss till baren eftersom vi "bara vill dricka".

– *Suck* eller vill ni ha ett *suck* matbord?

Det är inte knökfullt inne i lokalen, men vi blir ändå eskorterade till en intilliggande yta. Med en positiv inställning kan vi glädjas åt att inte behöva störas av någon annan, men med ett normalt sinnestillstånd känns det bara deppigt och ödsligt.

Vi är inte helt nöjda med starten och räknar med att fortsättningen i alla fall inte kan bli sämre. Vi har fel.

När vi tittar i anteckningsblocket i efterhand är det snålt med noteringar, vi har haft fullt upp med att gapa av förvåning. Servicen är stundtals så dålig att vi tror att de förstått vilka vi är och har någon sjuk idé om att utmärka sig på Drinklistan.

Mitt i beställningen går plötsligt servitören iväg utan att förklara varför. Troligtvis för att skölja ner alla djupa suckar med vatten, alternativt knapra glädjepiller för att rädda situationen. Men när hen är tillbaka är humöret lika mörkt som tidigare.

Vanligtvis brukar en given källa till glädje vara att be om bartenders personliga tips. Inte på O´Learys denna kväll.

– Vet du inte vad du vill ha? Vet du inte vad du gillar?, blir svaret.

Sedan sker det igen. Servitören går iväg utan ett ord.

VAD ÄR DET SOM HÄNDER?!

Efter ännu en omotiverad frånvaro kommer vi överens om att vi kör på bartenderns val. "Whiskey sour är ju alltid gott" säger vår servitör och även om det stämmer är det ett gränsfall denna gång. "Även en dålig Whiskey sour är god" kan vi sträcka oss till.

Det alkoholfria valet blir Mango Delight, O´Learys stora fruktiga sockerchock, som inte får någon som helst beskrivning och därför inte kan ingrediensbestämmas helt.

Men vi hade sparat det bästa till sist.

Här hade en personlig touch och hemliga ess i rockärmen varit enda chansen till ett vettigt betyg. Vad skulle vi få in för personlig favorit? Hur skulle vi bli överraskade av denna muntergök till servitör?

Svaret är lika snabbt som givet:

– Jag fick göra vad jag ville, det blev veckans drink – Snowflake.

Ridå.

När ingen av drinkarna får testpatrullen att dricka upp och Snowflake-glaset står halvtomt är vi överens om betyget. En mer solklar etta har vi aldrig skådat.

O´Learys, Piteå

Service: Katastrof.

Utbud: Ett standardutbud med en handfull alternativ, när servitören vägrar bjuda på egna förslag blir det snålt.

Utseende: Inget extra, men är det något drinkarna ska ha få beröm för är det utseendet.

Smak: Tänk sportbar på charterresan, mycket socker och lite alkoholsmak.

Ambitionsnivå: Nej.

Lokal: Stor och rymlig, men med en intim känsla (om du inte placeras vid ett bord långt bort – vilket testpatrullen gjorde).

Atmosfär: Klassisk sportbar. Hockey på tv:n och kommentatorer i högtalarna.

Pris: 99 kronor med och 59 kronor utan alkohol.

Betyg: 1

Förtydligande: Alla tester utförs under vardagskvällar och utan utskänkningsställets vetskap. Servitören eller bartendern rekommenderar själv vilka drinkar som ska serveras.

.

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN PÅ DUONOJE.SE

Så ser Drinklistan ut hittills:

Luleå:

Bar CG: Baren som får första toppbetyget

.

BETYG: 4

Kalix:

Jara Kitchen & Bar: Hade kunnat bli högsta betyg men ...

Kiruna:

Spis Mat & Dryck: Uppskattad drinksatsning på välkänt mathak

Luleå:

Hemmagastronomi: Är perfekta drinkar värt att vänta på?

Restaurang CG: Vardagsrum med hjärtlig service

Tapas de Papá: Drinklistan: I morgon, i morgon ... Tapas de Papá har potential

.

BETYG: 3

Kalix:

Arvids Steakhouse: Populär restaurang med oanat trumfkort

Kiruna:

Landströms kök och bar: Friskt och fräscht men inte så innovativt

Luleå:

Hotell Savoy: Bartendern "fuckar till det ordentligt"

Piteå:

Restaurang 1906: Mormor kan blanda cocktails

.

BETYG: 2

Boden:

The Bull: Känner oss som hemma – med en grogg

Gällivare:

O´Learys: Sött och starkt på klassiskt hak

Kiruna:

Camp Ripan: Gott och lättdrucket i luftig lokal

Luleå:

Clarion Hotel: Låg profil på svindlande höjd

Allstar: Too many players on the ice

Piteå:

Järnspisen: Väldigt mycket yta – för lite substans

.

BETYG: 1

Boden:

Allstar: Låg ambitionsnivå gör inga stjärndrinkar

Gällivare:

Quality Hotel: Lyxig miljö med trist dryck

Haparanda:

Gulasch Baronen: Lika bra att göra hemma

Ponde Kök o Bar: Ta hellre en stor stark och Jäger

Luleå:

Invit: Gammal favorit har tappat glansen

Piteå:

O´Learys

.

(Drinklistan uppdateras varje vecka med nya tester på fler orter)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!