Snaps är en missförstådd kulturell liten pärla. Många fnyser åt snaps och ser det bara som något nödvändigt ont som överkonsumeras vid högtider.
I stället borde vi sträcka på oss och vara stolta över vår snapstradition. Italienarna har sin grappa, fransmännen sin marc, finländarna sin vodka. Vi har vår snaps.
I Sverige har vi bränt brännvin sedan 1400-talet och blivit allt skickligare på smaksättningen med tiden. Egenkryddad snaps har blivit något av en folksport och snapsutbudet bara växer.
Snaps är en utmärkt måltidsdryck, speciellt till feta och lite stabbiga rätter, eftersom spriten skär igenom fettet så att smakerna kommer fram ännu tydligare. Dessutom hjälper den till med matsmältningen. Men självfallet gäller det att se till att konsumera med måtta. Personligen hävdar jag bestämt att det inte finns något skamligt med att "bita av", det är snarare smart. Njut av snapsens smak i stället för att stjälpa i dig allt på en gång. Prova så många sorter som möjligt tills du hittar din egen favorit.
Eftersom snaps är så pass alkoholstarkt kräver det en viss tillvänjning innan man lär sig vad man gillar.
Visste du till exempel att snaps är lysande till sushi?
3 tips – Snaps
1. Läckö Slottsaquavit (33), 204 kronor.
Ekologisk dillkryddad snaps som känns lite snällare och lätt att gilla. Som gjord för att serveras till skaldjur eller sill. Eller varför inte löjrom från Vänern, eftersom det är därifrån snapsen kommer?
2. Pors (136), 219 kronor.
En riktig kulturskatt. Svenskar har kryddat brännvin med pors i många hundra år. En unik smakkombination av beska och en aning sötma. Den här fina flaskan serverar jag gärna till desserter eller choklad, hur knasigt det än kan låta. Prova själv!
3. Bäska Droppar (214), 204 kronor för 50 cl.
Enbart för hardcore fans av bittra smaker, men en personlig favorit. Tydlig besk med karaktär av malört och pomerans. Servera gärna till ost, sill och äggrätter. Sitter framför allt bra efter maten.
Värt att veta
Att krydda sprit är en skandinavisk tradition. Från början gjorde man det mest av medicinska skäl eller för att dölja spritens undermåliga kvalité. Klassiska smaksättare är bland annat malört, johannesört, rönnbär, pors, kummin, dill, anis och fänkål.
I akvavit måste kummin och/eller dill ingå. Andra kryddor är tillåtna, men de två måste dominera smaken för att det ska få kallas akvavit. (TT)