Filmarbetare som håller ihop

När länets dokumentärfilmare gör film är det med passion och viljan att berätta.

Passion. Britta Nordström liv kretsar kring film. Till vardags jobbar hon som frilansade filmarbetare och på fritiden ägnar hon sig åt att göra dokumentärer.

Passion. Britta Nordström liv kretsar kring film. Till vardags jobbar hon som frilansade filmarbetare och på fritiden ägnar hon sig åt att göra dokumentärer.

Foto: Viktor Lundmark

Dokumentärfilm2016-05-28 10:00

Under lördagen har tre norrbottniska dokumentärfilmer premiär på Ebeneser. En av filmerna heter ”Jag vill vara en pion” och är gjord av lulebon Britta Nordström.

­– Jag gör det av lust. När jag gör en film måste jag känna att det verkligen är något jag vill göra.

”Jag vill vara en pion” handlar om glaskonstnären Gunnel Sahlin som arbetade på Kosta Boda i nästan 20 år. Varje år fick hon förlängt kontrakt men år 2005 var hon plötsligt inte önskvärd där längre. Det tog hårt både på hennes ekonomi och självförtroende och hon slutade helt att jobba med glas. För cirka ett och ett halvt år sedan fick Gunnel Sahlin ett erbjudande om att hålla i en utställning. Hon tvekade först men tackade ja och började arbeta med glas igen. Britta Nordström har följt processen med utställningen, från skissandet i ateljén fram till vernissage.

– Hon är en väldigt intressant person och jag har själv alltid velat se en film om henne.

Att vara dokumentärfilmare i Norrbotten är inte det lättaste. Britta Nordström livnär sig som frilansande filmarbetare. Dokumentärfilmer ägnar hon sig åt på fritiden. Små ekonomiska medel är något som alla länets dokumentärfilmare har gemensamt. Att hitta finansiärer är inte det lättaste.

– Ekonomin är en tung bit med att göra film. Det kan göra att man mister lite av sin kreativitet, säger Britta Nordström.

Vanligtvis brukar filmare ha flera finansiärer bakom sina projekt. Till ”Jag vill vara en pion” har Britta Nordström förutom sina egna ekonomiska insatser enbart fått hjälp från Filmpool Nord.

– De är viktiga för oss som inte är så etablerade. Och jag hoppas att de fortsätter stötta oss.

Länets dokumentärfilmare är få i antal och det gör att de ofta samarbetar och stöttar varandra.

– Det är skönt att ha andra som vet vad det handlar om att prata med.

En annan film som också har premiär är ”Äpplen på väggen” som handlar om norskan Kirsten Eriksson Basma som varit flykting under två perioder i sitt liv. Filmen är gjord av bodensaren Tamara Sushko och det är hennes fjärde film. Hon arbetar som undersköterska och ägnar sig precis som Britta Nordström åt att göra dokumentärfilmer på fritiden.

– Vissa historier måste berättas. Det är därför jag gör mina filmer, säger Tamara Sushko.

Tamara Sushko berättar också om vikten av att länets dokumentärfilmare håller ihop. Till ”Äpplen på väggen” har hon exempelvis fått hjälp av Britta Nordström.

– Det är bra med kontakter. Vi filmare hjälps åt. Vi måste göra det.

På lördagens filmvisnings visas förutom ”Jag vill vara en Pion” och ”Äpplen på väggen” även Michael KI Johanssons ”Ett liv i fjällen - en dokumentär om Sten Brander”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!