En gång en vanlig syn – nu utrotningshotad

Vitfläckiga var det en gång en vanlig syn i norrbottniska kulturlandskapet. Idag är fjällkon en av de utrotningshotade husdjursraser som Statens jordbruksverk ger särskild ersättning för bevarande av. Nu har fjällkon fått en egen utställning.

På Norrbottens museum pågår en utställning om fjällkor där man får lära sig mer om de tre nordliga fjällbodskapsraserna.

På Norrbottens museum pågår en utställning om fjällkor där man får lära sig mer om de tre nordliga fjällbodskapsraserna.

Foto: Suvi Tiainen

Djur2023-01-25 05:00

"Snöhvit, Punakorva och Fjellblom – om nordiska fjällkor igår, idag och imorgon" är en tämligen informativ utställning som belyser fjällkornas unika kultur där besökare får möta de tre nordliga fjällboskapsraserna; svensk fjällras, nordfinsk boskap och norsk sidet trönderfe.

I början av århundradet fanns hundratusentals exemplar av svensk fjällras i norra Sverige och tusentals av rasen nordfinsk boskap i norra Finland. Idag är antalet nere på tusental, precis som den norska systerrasen.

Utställningen är producerad av Tornedalens museum och undersöker människans och boskapens långa gemensamma färd i norr – genom historiska vändpunkter, nuläget och framtidsutsikter. Utställningen har kompletterats med skenben och underkäke ur Norrbottens museums samlingar samt två stamböcker över Norrbottens läns fjällboskap har lånats in från Hushållningssällskapet.

Fjällkon, som är mindre än de flesta koraser, är stark och tålig, präglad och utvecklad i kallt klimat. Den mjölkar inte så rikligt som andra koraser men mjölken lämpar sig väl för osttillverkning då den innehåller hög halt av "bra" protein. Jämfört med mjölk från andra raser är ostutbytet per kilo mjölk nästan dubbelt så stort. 

Utställningen visas till 2 april och har en särskild barnavdelning där man bland annat kan spela ett mobilspel om nordiska fjällboskap med syfte att fr sina djur att överleva in i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!