438 dagar - ett mycket viktigt dokument

Natten till den 28 juni 2011 korsade journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson gränsen mellan Somalia och Etiopien illegalt. 

18 september 2013 06:01

Syftet var att undersöka den hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Avgörande var att ett svenkkontrollerat företag spelar en betydelsefull roll för oljeutvinningen i Ogaden, Lundin Petrolium, via sitt bolag Africa Oil. Än mer intressant eftersom Lundin Oil på goda grunder misstänks vara ett skurkföretag och att Sveriges nuvarande utrikesminister Carl Bildt har ett förflutet som politiskt alibi i företagets styrelse.

Fem dygn senare ligger de skjutna och blodiga i ökensanden. Historien om oljan dog. I stället blev det en berättelse om deras tid som fångar, dömda till elva års fängelse för terroristbrott.

438 dagar är en reportagebok, ingen skönlitterär berättelse. Och här ligger också bokens styrka. Närmast utan skyddsnät får vi följa deras tid i fångenskap, ömsom berättad av Martin, ömsom av Johan. En tid präglad av kamp för att överleva i det ökända Kalityfängelset, där råttor, loppor, sjukdomar, misshandel och förtryck tillhör vardagen. En vardag de delar med andra journalister, politiker och universitetslärare som på ett eller annat sätt kritiserat regeringsmakten. Men fängelset befolkas också av gatubarn, barnsoldater, mördare, bedragare och psykiskt sjuka, där fängelseprincipen bygger på att fångar vaktar andra fångar. Angivare finns överallt.

Tiden i Kalityfängelset är också bokens mest intressanta. Här kommer läsaren närmast bokens berättare som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Diplomatin tar tid.

Johan Perssons mer otåliga personlighet, som blir närmast galen på grund rökförbudet i fängelset och som faktiskt får tillåtelse att gå utan tröja på rastgården. Han vill vara jämt solbrun innan de återvänder till Sverige.

Martin Schibbyes tålamod och närmast oändliga kärlek till hans fru Linnea. Det är rörande att läsa.

"Oroa dig inte, jag levde på 19 kvadratmeter i Bagarmossen och var olyckligt kär i dig - det var värre".

Men det blir värre, mycket värre. De får flera gånger besked om att ett frisläppande är nära, samtidigt som deras rättsfall plötsligt blivit storpolitik.

Dagarna går som de försöker uthärda genom att fortsätta arbeta, vara journalister. De talar med medfångar och fram växer en bild av ett land där oliktänkande kastas i fängelse, för mindre.

Den 18 september skriver Martin Schibbey ett nytt brev till Linnea.

"...Jag har intervjuat journalister på Filippinerna och i Thailand som skjutits, fängslats och riskerat livet för detta yrket. Nu förstår jag dem. Nu förstår jag in på bara skinnet innebörden i orden. Att de ska vägas och inte bara räknas. Vikten av yttrande-, tryck- och pressfrihet".

Och egentligen är det därför denna bok är ytterst angelägen. I detta internationella tidevarv, där samtliga redaktioner bantat sina utrikesredaktioner i den mån de finns kvar, är det frilansjournalister som Martin Schibbey och Johan Persson som undersöker och berättar historier om vår samtid som annars aldrig skulle kommit upp på agendan.

Det blev förvisso inget reportage om konsekvenserna av oljeutvinningen i Ogaden. I stället en historia om samvetsfångar och rättslöshet. Och en påminnelse om hur lätt en rättstat kan falla.

438 dagar är inte bara två journalisters berättelse. Det är också ett viktigt dokument till försvar för yttrande-, tryck- och pressfrihet. Skrämmande, utmanande och mycket, mycket viktig.

Fakta/Händelseförloppet

Ny bok

Johan Persson & Martin Schibbye

438 dagar - Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

Offside Press AB / Filter

Händelseförloppet

+ 1 juli 2011 grips Martin Schibbye och Johan Persson av etiopisk militär i Ogadenregionen, efter att ha fotvandrat tillsammans med soldater från OLNF-gerillan. Båda skottskadas.

+ 18 oktober inleds rättegången mot de båda svenskarna i Addis Abeba. Åtalspunkterna är illegal inresa, samröre med den terroriststämplade gerillagruppen OLNF. Schibbye och Persson anklagas också för att vara en del av gerillan.

+ 27 december döms de båda till elva års fängelse. Den enda åtalspunkt som ogillas är den som hävdar att de skulle vara en del av OLNF-gerillan.

+ 10 januari 2012 väljer Schibbye och Persson att inte överklaga domen, utan att i stället sikta in sig på att söka nåd.

+ 20 augusti avlider den etiopiske premiärministern Meles Zenawi vilket sätter benådningsprocessen i fara.

+ 10 september benådas de svenska journalisterna och får lämna Kality-fängelset tillsammans med ambassadör Jens Odlander. Samma dag lämnar de Etiopien och flyger till Turkiet.

+ 14 september 2012 anländer Martin Schibbye och Johan Persson till Arlanda och möts av ett stort pressuppbåd.

+ Den 14 september 2013 släpps boken "438 dagar" där de båda berättar om sina upplevelser. Tio kronor från varje såld bok går till Kality-fonden som ger ekonomiskt stöd till fängslade journalister i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!