Internationell festival med fokus på ny musik

New Directions festival 2013 är en internationell festival men inriktning mot ny musik som kommer att hållas i Luleå och Piteå.

12 april 2013 06:00

Festivalen är tänkt att bli årligen återkommande och satsar framför allt på ett brett utbud.

- Inriktningen är ny musik med generell tonvikt på konstmusik, säger Odd Sneeggen, konstnärlig ledare för festivalen.

Det är inom ramen för det treåriga projektet Kraftcentrum för ny musik, ett samarbete mellan Norrbottensmusiken, Luleå tekniska universitet och Studio acusticum, som festivalen kommit till.

- Första året handlade mest om uppbyggnad. I fjol hade vi endagsfestivalen Nydanat men ambitionen har varit att skapa en internationell festival, säger Odd Sneeggen.

Brett utbud
Han menar att det krävts dessa tre år för att bygga upp ett nätverk och framtida samarbetspartners. För som sagts, målet är att hålla en årlig återkommande internationell festival för konstmusik även sedan projektet Kraftcentrum för ny musik tagit slut.

- Nu har vi bland annat medlemmar i Network of international curators at festivals, NICAF som samarbetar med några av de största festivalerna i Europa. Förhoppningen är att via samarbeten kunna göra större projekt när man är fler, exempelvis beställa och sätta upp ny opera, säger Odd Sneeggen.

New Directions festival 2013 beskriver han som en bred festival där många olika musikgenrer möts.

- Det är svårt att plocka ut särskilda dragplåster, de är olika för olika människor. Gillar man konstmusik tror jag att många springer benen av sig för att få lyssna till ensemblen Klangforum Wien från Österrike. De spelar dessutom mycket sällan i Sverige.

In världsmusikgenren lyfter han fram den grekiska sångerskan Savina Yannatou som blandar influenser från länderna kring Medelhavet tillsammans med sitt band på sex musiker.

- De har fått fria händer. Hon experimenterar exempelvis mycket med olika rösttekniker och får nu lov att släppa loss i Luleå.

Två porträtt
Inom jazzmusiken lyfter han fram Django Bates Trio som möter Norrbotten Big Band och så slår han ett slag för minioperan Remember me av och med Claudia Molitar inspirerad av hennes mormors skrivbord och äldre operor.

Förutom fler internationella och nationella akter inom olika genrer kommer festivalen att bjuda på två porträtt där tonsättarna Per Mårtensson och Malin Bång får extra utrymme under festivalen. Artist in residence blir precis som i fjol Alter Ego.

- Composer in residence är den finska tonsättaren Kaija Saariaho, en av de största tonsättarna i dag som numer bor i Paris. Vi valde henne eftersom det finns ett stort intresse för hennes musik men också för att hon inte är så uppmärksammad i Sverige. Vi vill ge publik och musikstudenter en tonsättare som ger stora avtryck med sin musik, säger Odd Sneeggen.

New Directions festival 2013 hålls mellan den 29 maj till 1 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström