En manifestation för vattnets betydelse för vårt liv

7 december 2012 06:00

En morgon i maj 2010 var Hans Månsson ute på promenad i Oviksfjällen. Där stötte han på en vacker fjällbäck som han började fotografera med en vanlig liten kompaktkamera. Väl hemma igen visade han bilderna för några konstnärligt begåvade vänner.

- De sa att där har du en utställning, vilket inspirerade mig att ta kontakt med ett galleri i Östersund. Sedan har jag återvänt till bäcken för att ta fler fotografier.

Och han slutar aldrig att fascineras, för trots att det är en mycket begränsad plats är bäcken ständigt föränderlig.

- Det handlar om väder, vattenströmmar, mitt humör ...

Förutom en utställning blev hans dokumentation av fjällbäcken i Oviksfjällen även en bok, med text av biologen och författaren Stefan Edman som gett ut drygt 40 böcker om natur - människa - miljö och i omgångar bland annat jobbat som miljösakkunnig åt regeringen, varit generalsekreterare för Oljekommissionen samt arbetat med "gröna folkhemmet".

- Boken och utställningen ska ses som en manifestation för vattnets betydelse får vårt liv och jorden, säger Hans Månsson.

Han har under sina 30 år som journalist och fotograf varit engagerad i miljö- och hållbarhetsfrågor. Hans senaste projekt har varit en fem veckor lång resa i Sydeuropa där han undersökt och dokumenterat hur den ekonomiska krisen berör människors liv.

- Egentligen hur vårt ekonomiska system som bygger på ständig tillväxt gröper ur våra resurser. Vattnet ligger mycket illa till, säger Hans Månsson.

Utställningen Vattenvärld har vernissage på Konsthallen i Luleå på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström