Vandringsutställningen Reflex till Luleå

16 november 2012 06:00

Norrbottenskonstnären Dan Lestander, verksam i Kilen Art Group och projektledare för Luleå konstbiennal, är en av tio svenska och norska konstnärer som ingår i utställningen Reflex, på temat reflektioner och speglingar, vilken på fredagskvällen öppnar på Nordnorskt kunstnersentrer i Svolvær.

Reflex visas i januari på Samisk konstcenter i Karasjok och landar under våren i Konsthallen i Luleå.

- Det blir inte exakt samma konst på alla ställen, utan lite olika verk beroende på förutsättningarna, säger Dan Lestander, som bidrar med skulpturer och videoverk.

Skulpturen Den ekonomiska bubblan, som tidigare i år rönte uppmärksamhet på Liljevalchs vårsalong, ingår i utställningen. Med 450 meter aluminiumvajer ger Dan Lestander sin bild av marknadsekonomins nyckfullhet.

- Den ekonomiska bubblan har så många beskrivande ord runt sig. Jag upplevde att den måste se ut på något sätt och började skissa. Jag kom fram till att den inte är en statisk form. Den är ungefär som en ballong som är trög. Man blåser och blåser och det händer inget förrän den plötsligt fylls väldigt lätt. En oförutsägbar men ändå strukturerad form, säger Dan Lestander, som just nu även finns representerad i Norrbottenssalongen 2012 i Konsthallen i Luleå.

I Reflex medverkar också Tomas Colbengtson, Grethe Irene Einarsen, Camilla Figenschou, Hanne Grieg Hermansen, Trygve Luktvasslimo, Camille Norment, Ina Otzko, Sonja Siltala och Bjørn Tore Stavang.

Curatorer är Torill Østby Haaland och Jan-Erik Lundström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!