Världsekonomin tar form och blir visuell

16 december 2011 06:00

För femte gången, tredje året i rad kommer samtidskonstnären Dan Lestander att ställa ut på Liljevalchs samlingsutställning i Stockholm.

- Det är bara fem procent av alla bidrag som väljs ut, så visst är det kul. Det är en bra utställning, säger han.

I sin ateljé på Kronan håller världsekonomin på att ta form. Dan Lestander håller på att färdigställa skulpturen Den ekonomiska bubblan som är bidraget till samlingsutställningen på Liljevalchs som invigs den 27 januari nästa år.

- Jag har burit på idén till skulpturen länge. Den ekonomiska bubblan är inte statiskt, snarare har den en tendens att dyka upp i samhällsdebatten för att expandera och sedan försvinna, närmast kollapsa. Och detta fenomen är ett väsen i den verbala världen. Det gjorde mig nyfiken på vilken form denna bubbla har rent fysiskt. Hur ser den ekonomiska bubblan ut?

Äter upp sig själv
Dan Lestanders tolkning är att ekonomin står i förhållande till tiden, vilket innebär att han sökt en rörelse, en framåtdrivande effekt i sin skulptur, där en tidsaxel berättar om bubblans skeende.

- Jag tolkar fenomenet som en ballong. Den är lite trög i början innan luften kommer in, sedan expanderar ekonomin snabbt. När alla vanliga människor vant sig vid dess expansion, eller egentligen när alla talar om den ekonomiska bubblan, då försvinner den. Det är som att den äter upp sig själv och vi glömmer bort dess existens, till nästa cykel av ekonomisk expansion påbörjas.

Eftersom Dan Lestander är ganska svag för metallvajrar blev det materialet han valde, även om han poängterar att materialet är underordnat idén. Under närmare ett års tid har han suttit och lindat tjocka stålvajrar bredvid varandra runt en stålkärna. Sedan syr han ihop vajrarna med ståltråd. Ett tidsödande men framför allt tungt arbete.

- Jag har inte jobbat med detta åtta timmar per dag. Det går inte, snarare någon dag i veckan. Det är lätt att dra på sig träningsvärk och muskelinflammationer när materialet är tungt. Därför tränar jag och går på gym. Dessutom vilar jag från tungt jobb. Det gäller att lyssna på kroppen och använda hjärnan, menar han.

Ställer ut i Egypten
Skulpturen Den ekonomiska bubblan tog form via skisser i blyerts. Som byggnadsingenjör har Dan Lestander öga för det tredimensionella och gillar tekniska utmaningar. Också det en roligt kreativ process, menar konstnären.

- Det är under skissandet som jag utvecklar mina idéer och funderar på material. Metallvajern är fylld av styrka samtidigt som den går att forma och fungerade till den spiraliska rörelse jag sökte. Det känns som att metallvajern laddar formen med spännande energi som passar den ekonomiska bubblan. Dessutom blänker det, precis som mynt.

Förutom den kommande utställningen på Liljevalchs visar Dan Lestander sin videoinstallation Dreams and Wishes på Samsikt Kunstnersenter i Karasjok, Norge. Dessutom visas hans verk, platsobjektet Locking In - Moving Out vid utställningen Hellenic Foundation for Culture i Alexandria, Egypten som öppnade tisdagen den 14 december. En utställning som visar verk av konstnärer från flera länder, bland annat Peter Trukenbrod som deltog på Luleå konstbiennal i år.

- Jag hade tänkt åka till vernissagen, men avråddes på grund av det oroliga läget i Egypten. säger Dan Lestander.

Liljevalchs samlingsutställning

Jurygruppen på Liljevalchs i Stockholm har gjort sitt val. 2012 får 130 konstnärer delta i vårsalongen - 74 kvinnor och 56 män. En av deltagarna är sångerskan Caroline af Ugglas som tävlade i Melodifestivalen 2007 och 2009.

De uttagna kommer från hela landet, från Nybrostrand i söder till Luleå i norr. Den äldsta deltagaren är 78 år och den yngsta 21. Årets jurygrupp består av konstnärerna Ernst Billgren, Annika von Hausswolff och Peter Johansson med konsthallschefen Mårten Castenfors som ordförande. Vårsalongen ingivs den 27 januari och pågår fram till och med den 25 mars.

Totalt hade 2.136 konstnärer skickat in bidrag till utställningen. Statistiskt sett har antalet inskickade verk ökat stadigt sedan 2007 då juryn hade att ta ställning till 1.528 sökande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!