Vältrimmat mopedraffel för unga

Leif Jacobsen

13 juli 2011 06:00


Det enda rätta

Hur få unga killar att börja läsa? Många lärare har suckat över uppgiften när de flesta pedagogiska Läsa Lätt-serier ratats. Leif Jacobsen beslöt sig för att försöka råda bota på saken och i debutboken, Razzia, utgick han från en egen episod i ungdomen, då polisen var på jakt efter trimmade mopeder. Det föll väl ut. Razzia gillades av killar i mopedåldern och året efter kom Stulen, följd av Det enda rätta (CD ingår), den tredje boken i serien om kompisarna Petter, Lukas och Krille och deras mopeder.

Här blir Bangs moped stulen och vännerna ska hjälpa honom att ta tillbaka den. De beger sig tysta in i skogen, med släckta lysen, rädda men fast beslutna. För vänner ställer man självklart upp, inte minst när det gäller en stulen cross. Att det är farligt förstärker bara vänskapen - och modet.

Den stulna moppen står bakom ett låst stängsel till en lagerbyggnad, men det går att fixa. Bang lyckas ta sig in på området och han leder sin stulna cross mot utgången och kompisarna, när billyktor lyser upp grinden och Lund (tjuven), och gänget kring honom, upptäcker att något är i görning. Action blir det! Men också en upplösning som vänder åt ett oväntat håll.

Leif Jacobsen öppnar verkligen dörren för läsovana tonårskillar (och kanske också tjejer med intresse för mopeder - och killar) Det här är action som överträffar den egna fantasin, utan att bli överdriven eller destruktiv, utmärkt för pojkar som stegrar sina mopeder så att det inte råder någon tvekan om kraften bakom hästarna. Här kan en del av energin kanaliseras i spänning och äventyr och på köpet skärper man sin ordförståelse. (Serien trappar stegvis upp svårighetsgraden.) Det är bara att gratulera Jacobsen till ett vältrimmat projekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!