Flera nyheter vid årets dansläger

Bland utspridda plintar på en gräsplätt tränar 30 ungdomar på att hoppa och landa precist och mjukt, en grundläggande färdighet för dem som lockas av friheten inom parkour.

Föreläsningar och dans. Danslägrets elever har att välja mellan sex olika aktiviteter; balett, breakdance, nutida dans, yoga, dancehall och parkour. "För fördjupningseleverna ges också föreläsningar av danslärare som lyckosamt byggt upp strukturer och organisationer runt ett dansintresse, bland annat är Michael Prosserman, en av grundarna till “Unity-charity” som varje år når cirka 30 000 barn och ungdomar runt om i Kanada, säger Lenitha Hedqvist (mitten). Till vänster ses  läraren Ida Suopanki och till höger Jacob Börlin, båda Exiled dance crew.

Föreläsningar och dans. Danslägrets elever har att välja mellan sex olika aktiviteter; balett, breakdance, nutida dans, yoga, dancehall och parkour. "För fördjupningseleverna ges också föreläsningar av danslärare som lyckosamt byggt upp strukturer och organisationer runt ett dansintresse, bland annat är Michael Prosserman, en av grundarna till “Unity-charity” som varje år når cirka 30 000 barn och ungdomar runt om i Kanada, säger Lenitha Hedqvist (mitten). Till vänster ses läraren Ida Suopanki och till höger Jacob Börlin, båda Exiled dance crew.

Foto: Eija Dunder

Dansläger2015-06-24 06:30

– Parkour är en mycket holistisk träning som erbjuder utövarna en stor portion frihet, säger läraren Martin Kallesøe, från Köpenhamn.

Tillsammans med sin flickvän Katinka Wissing håller de en veckokurs för 30 av danslägets deltagare som är mellan 13-19 år. Själv upptäckte han parkouren som 23-åring via youtube.

– Jag hade tränat gymnastik, Kung Fu och snowboard, men i parkouren fann jag friheten. Gymnastik är regelstyrd, här lär vi av varandra i en mycket öppen, tillgänglig och kreativ process. Idrotten blev en mer naturlig del i mitt liv.

Martin Kallesøe har sett parkouren växa, från att på hans tid lära sig genom try and error till i dag när parkour även integrerats i skolornas idrottsutbildning.

– I dag är parkour en lika stor sport som ridning i Danmark.

Parkour är bara en av årets nyheter på årets dansläger vid Älvsbyns folkhögskola. Förutom gamla favoriter som balett, breakdance och nutida dans kan sommarlägets dansintresserade även fördjupa sig i yoga, dancehall och som nämnts parkour.

– Vi har bjudit in flera gästlärare som jobbat med att bygga strukturer och sociala nätverk runt dansen, bland annat är Michael Prosserman, en av grundarna till “Unity-charity” som varje år når cirka 30.000 barn och ungdomar runt om i Canada, här för att undervisa i breakdance och hålla föreläsning för fördjupningselever. Årets betoning är just hur man som dansintresserad kan bygga upp organisation och struktur runt ett dansintresse, menar Lenitha Hedqvist, länsdanskonsulent och projektledare för årets läger.

Även Sveriges första dancehall queen, Julie Chikane tillhör en av årets lärare på lägret som byggt upp sin egen dansstruktur. Hon startade sonika en dansstudio tillsammans med sin syster i Malmö för de som lockas av dansformen.

– Dancehall är den rebelliska sidan av reggae, en plattform för kvinnor att visa upp sig, en sorts blandning av akrobatik blandat med karibiska rytmer. Attityden är att en dancehall queen ska kunna ta över en hel klubb, förklarar hon.

Ida Suopanki, Exiled dance crew, håller kurser i dancehall i Luleå. Hon har sett ett spirande intresse i länet även om dansformen fortfarande är störst i Stockholm och Malmö.

– Men dansen lyfts av inspirerande och karismatiska dansare. Julie Chikane är verkligen en av dem. Eleverna älskar henne, säger Ida Suopanki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!