”Omoraliskt att anlita sina egen man”

Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef för Dans i Nord, har upprepade gånger, under flera års tid, anlitat sin egen man.

Kritik. I rapporten "Dansverksamheten i Norrbotten – utredning och kartläggning av den regionala dansverksamheten" framkommer att Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef för Dans i Nord upprepade gånger anlitat sin man trots påpekanden från sina uppdragsgivare.

Kritik. I rapporten "Dansverksamheten i Norrbotten – utredning och kartläggning av den regionala dansverksamheten" framkommer att Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef för Dans i Nord upprepade gånger anlitat sin man trots påpekanden från sina uppdragsgivare.

Foto: Patrik Häggqvist

Dans2016-01-19 06:00

Detta trots att hennes uppdragsgivare tillrättavisat henne och påpekat det oetiska i att anlita en nära anhörig.

– Det är allvarligt. Hon har en mängd frågor att svara på, säger Peter O Ekberg, kulturchef Piteå kommun.

Marie Larsson Sturdy tog över som administrativ ledare för Dans i Nord den 29 maj 2012. Ganska snart blev hon verksamhetschef och konstnärlig ledare och har sedan sitt tillträde upprepade gånger anlitat sitt egen man för koreografiuppdrag. Det framgår i rapporten Dansverksamheten i Norrbotten – Utredning och kartläggning av den regionala dansverksamheten som utförts av Lars Persson på uppdrag av landstinget.

”Verksamhetschefens man Joseph Sturdy har haft återkommande uppdrag åt Dans i Nord, både som koreograf och i samband med workshops som anordnats. Oavsett förklaring, så tycker vi inte att det ur moralisk synpunkt är försvarbart att på det här viset köpa tjänster av en närmast anhörig. Något som också påtalats av uppdragsgivarna. Att han inte fått betalt för sina uppdrag som koreograf är ingen förmildrande omständighet. Ekonomiskt lär han ändå bli kompenserad genom att sälja sina uppsättningar på andra håll. Vi utgår också från att det måste finnas andra mycket kompetenta koreografer att anlita” , står det i en av rapporterns slutsatser.

– Det är absolut inte okej att anlita sin egen man. Det påpekade jag och Elisabeth Lax (dåvarande divisionschef för Kultur och utbildning på landstinget) redan när det hände första gången. Men trots att hon sa att hon tagit till sig kritiken, fick han fler uppdrag, säger Mona Lundström, chef Kultur och Fritid i Piteå som har anställt Marie Larsson Sturdy.

Samtidigt uttalar hon sitt fulla förtroende för Larsson Sturdy.

– Hon har det konstnärliga ansvaret. Det kan inte jag bedöma. Däremot finns det allvarlig kritik i rapporten vi måste ta till oss. Det är exempelvis olyckligt, som det står i rapporten, att länets professionella dansare inte får några uppdrag av Dans i Nord (läs mer i artikeln intill)

Marie Larsson Sturdy tillbakavisar kritiken. Hon menar att hon vänt sig till sin man och sitt nätverk av dansare för att få verksamheten att fungera optimalt utifrån förutsättningarna.

– Jag har inte anlitat Joseph. Han genröst bjudit Dans i Nord på tre koreografier. Det fungerar så i dansvärlden att de som haft lyckade karriärer gärna vill dela med sig. Han har ställt upp på sin fritid, varit snäll och stöttat Dans i Nord. Att påstå att han skulle gynnats är oförskämt, säger hon.

Tre år i rad har Joseph Sturdy med dansare knutna till företaget Focus Dance visat och i två fall producerat dansföreställningar i länet som sedan gått på turné. Företaget Focus Dance startades av Marie Larsson Sturdy själv tillsammans med sin man den 9 augusti 2004 och drivs som en ideell förening.

– Det handlar om att det är dansare jag har förtroende för, känner till och ingår i mitt nätverk. Dansare som jag vet med kort varsel kan klara av att slutföra en dansproduktion av hög kvalitet.

Du har upprepade gånger blivit tillsagd om det olämpliga i att använda din egen man. Kan du se det själv?

– Nej. Han har hjälp Dans i Nord.

Kan du se att han gynnats?

– Han har inte fått några fördelar av detta.

Första året hon anlitade sin man var 2013 för ett projekt inom Artic Dance Circle.

– Koreografen fungerade inte. Då vände jag mig till min man för att jag behövde snabb hjälp och då fick vi en produktion av honom som redan var klar.

Andra gången Joseph Sturdy fick frågan var 2014.

– Min man har under lång tid arbetat med Kungliga Svenska balettskolan och de eleverna behöver APU-platser. Vi tog emot ett antal elever som behövde ledning av någon med godkännande från Kungliga svenska balettskolan. Även då ställde Joseph upp gratis och gjorde föreställningen Ingemansland som hade premiär i Haparanda med tre dansare knutna till Focus Dance.

Den föreställningen gick sedan vidare på turné till Uppsala. Och hösten 2015 fick han frågan igen.

– Koreografen i residens kunde inte närvara de timmar som var avsatta och produktionen kunde heller inte gå på lång turné. Då frågade jag Joseph om han kunde ge oss en föreställning som kunde fylla ut programmet.

Det blev föreställningen Förvandlingen som hade urpremiär i Arvidsjaur och spelades sedan i Piteå, Boden, Haparanda, Luleå, Kalix, Älvsbyn och Kiruna för att sedan fortsätta till Uppsala. Även då med dansare knutna till Focus Dance som under hösten var Dans i Nords dansare i residens.

Kan du förstå kritiken?

– Nej. Jag anser att Joseph bjudit publiken, danselever och danskonstnärer i länet på en gåva, säger Marie Larsson Sturdy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!