– Vi vänder oss till ungdomar som brottas med psykisk ohälsa i form av kroppsliga och emotionella symtom som huvudvärk, magvärk, stress, oro och nedstämdhet i projektet Dans för hälsa. Det handlar om kravlös dans med fokus på gemenskap och att via kroppsliga rörelser växa utan krav på prestation, säger Marie Tuveson projektkoordinator.
Det är danskonsulenten Rebecka Strand som initierat projektet i Norrbotten. Metoden är sprungen ur en studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro Län (RÖL) och Anna Dubergs doktorsavhandling vid Institutionen för Hälsovetenskaper, Örebro universitet.
– Forskningen är tydligt, tjejer mellan 13-19 år är överrepresenterade i den grupp av unga som lider av psykisk ohälsa. Och just denna metod har visat sig vara mycket lyckosam, säger Rebecka Strand.
Under 2020 hölls en instruktörsutbildning i länet i samverkan med Folkhälsocentret och Kulturskolorna i Norrbotten. Idag finns totalt 22 instruktörer med verksamhet i följande åtta kommuner: Luleå, Boden, Piteå, Kalix, Haparanda, Gällivare, Pajala och Arjeplog.
– Vi är mycket noga med urvalet av elever. De som bara är intresserade av dans, teknik och koreografi har andra sammanhang att söka sig till. Dans för hälsa är en fristad för unga med psykisk ohälsa, säger Marie Tuveson.
Tanken är att via kontakter med elevhälsan på skolor, primärvården och barn och ungdomspsykiatrin ska målgruppen fångas in.
– Men ungdomar har hittat verksamheten också via kompisar och andra sociala sammanhang, säger Rebecka Strand.
Instruktörerna är främst danspedagoger i botten men i Arjeplog har en skolsköterska och elevvårdsassistent utbildat sig i metoden och håller klasser två gånger i veckan. På övriga platser i länet hålls klasser en gång i veckan och i Luleå drar två grupper igång vecka 40.
– I Luleå har vi även en mellanstadiegrupp. Därför kommer två grupper att startas, säger Marie Tuveson.
Förutom rörelser lär sig även ungdomarna avslappning med ett stort fokus på trygghet.
– Medvetet är grupperna ganska små. Syftet är att deltagarna ska växa ihop som grupp. Många behöver stöd för att bygga upp sin självkänsla. För exempelvis hemmasittare kan det vara första gången de kliver in i en social gemenskap, säger Rebecka Strand.
Fotnot: Dans för hälsa hålls i anslutning till skoldagen inom Kulturskolans verksamhet i Norrbotten och är gratis.