Inhägnat men obegränsat

Taggtrådsrandat stängsel skiljer ensemble från publik. De är inlåsta – om än med skogen och älvens frihet som fond – likt de krigsfångar de gestaltar.

Graviddans. Föreställningen "Fånglägret" fokuserar på kvinnor som tvingades föda i fångenskap under andra världskriget.

Graviddans. Föreställningen "Fånglägret" fokuserar på kvinnor som tvingades föda i fångenskap under andra världskriget.

Foto: Marcel Köppe/Blamorama

Dans2017-08-12 08:18

Moa Autio släpar Eliisa Erävalo i en cirkel runt den inhägnade gården, sjungandes på en melodi. Det ser ut som att de rör sig för att hålla hopplösheten stången. Båda är gravida.

Snart stämmer orkestern in i samma toner. David Björkén och Oskar Dahlberg, även kända som Immunförsvaret, spelar sitt första specialskrivna stycke, med en känsla av rysk folkmusik. Rörelserna blir mer och mer rytmiska, koreograferade.

Föreställningen “Fånglägret” följer några sovjetiska öden vid andra världskrigets slut, och de omständigheter som skulle föra dem förbi Tyskmagasinen i Karlshäll. De havande kvinnor som blir våra huvudpersoner tillfångatas och placeras i fångläger i Nordnorge, där de tvingas arbeta på fiskfabrik för att föda de tyska soldaterna. Autio och Erävalo återskapar detta på scen – rensar på riktigt lax med kniv – medan David Björkén sjunger:

"Kött är krig/krig är lag/den ska dö som är för svag."

Båda dansarna är genuint gravida, men de rör sig ohämmat. Orädda, obegränsade av sitt tillstånd. Graviditetsfaktorn blir endast en tillgång i Autio och Erävalos gestaltningar – både som dansar och skådespelare.

För "Fånglägret" marknadsförs som en dansföreställning, men på sätt och vis är det multikonst. Koreografin, musiken, texterna, skådespelet, monologerna. De är alla viktiga delar av en helhet. För att inte tala om verkets roll som historieundervisande följetong.

“Gamla Tyskmagasinen, framtida Mångfaldens magasin” kallar gruppen bakom föreställningen själva sin scen. Och det är fint att få uppleva det just här, att platsen där berättelsen spelas upp är samma som där den utspelar sig. Trots att byggnaderna än jämnade med marken efter förra sommarens brand.

Möjligtvis är myggattackerna väl påfrestande, då vi som publik tvingas sitta still i 40 minuter. Utomhus. I Luleå. På kvällen. Vid vattnet. Men tack vare Mångfaldens magasins roll som historiker vet vi ju att folk genomlevt betydlig värre saker än så på just den här platsen.

Fotnot: Fånglägret spelas även på lördag 12/8 klockan 19 (Edit: INSTÄLLD PGA SKADA) och söndag 13/8 klockan 15.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!