Under en vecka i början av januari drillades medlemmarna i dansgruppen Until the End Crew av Jussi ”Focus” Sirviö, en välkänd breakdansare från Helsingfors.
– Det var riktigt bra, det var back to basics och vi fick lära oss grunderna igen, säger Edward Nguyen. Gruppen har decimerats sedan Emanuel Oganesian utvisades till Armenien i September. Nu tränar han genom att kolla på de klipp som de andra skickar till honom.
– Vi hoppas att han håller kvar vid hoppet och kan komma tillbaka till Kiruna säger Edward Nguyen som tillsammans med Helal Quorbadi, Cody Williams och Bader Aleman stretchar efter en lång dags träning.
Den åttonde februari har deras nya show It's Ok premiär på Kulturens hus scen i Luleå. Efter det väntar en månadslång turné runt om i Norrbotten. Temat för It's Ok är bekant; det handlar om en kille som kommer till Sverige efter att ha förlorat sin familj, där försöker han anpassa sig i samhället. Han får ett negativt beslut av migrationsverket men försöker ta sig igenom det.– Vi vill att de som ser showen ska förstå hur det är när man lämnat allt bakom sig, säger Edward Nguyen.
Sedan gruppens medverkan i Talang 2013 där de slutade trea har hotet om utvisning hängt över både Sleman Ayad och Emanuel Oganesian. Stödet för dem är stort i Kiruna. I början av september arrangerades en manifestation utanför Kiruna stadshus. Slagorden på plakaten citerade Kartellens svarta duvor och vissna liljor.
Det var killarnas kamp och antirasism som gjorde att länsdanskonsulenten Lenitha Hedqvist tog kontakt med Kirunadansarna och satte igång arbetet med showen och kopplade samman dem med dansaren Patrik Häggström som kommer vara deras turnéledare.
– Jag kände att Until the End Crew är väldigt drivande mot utanförskap och för integration och då vill vi självklart hjälpa dem att utvecklas, säger Lenitha Hedqvist.
Hon poängterar det viktiga i att se dansen både som något viktigt i sig och som ett medel för att utveckla ungas skapande. Förhoppningen är att alla som vill dansa street och breakdance i Norrbotten ska få en kortare startsträcka. Beroende på var i länet man bor ser tillgången till danslärare och dansinstruktörer olika ut. Några orter har deltidsanställda lärare medan andra köper in timmar och delar av tjänster.
– Jag vill att dans ska erbjudas på samma sätt som Kulturskolan erbjuder musikundervisning idag, säger Lenitha Hedqvist.
En uppföljning till turnén är tänkt att komma i höst då dansgruppen återvänder till orterna och fångar upp de som vill starta dansgrupper. Organisationen Peaceworks projekt LÅT STÅ, ett antirasistiskt lärarmaterial som riktar sig högstadie- och gymnasielärare ska förhoppningsvis också ingå i uppföljningen:
– Jag håller på att förhandla fram ett avtal för att de får utbilda alla gymnasielärare och åk 7-9 i antirasism och koppla samman dans och kulturaktiviteter riktade till eleverna, säger Lenitha Hedqvist.
Om huvudpersonen i showen går ett lyckligt öde till mötes eller inte återstår att se. Tills dess är det disciplinerad träning som gäller.
– Det blir en överraskning för publiken, vi har massa nya koncept som vi jobbar med, säger Edward Nguyen.