Kuriren fick vara med på genomdraget på torsdagskvällen och möta några av dansarna efteråt.
Cornelia Åström, 17 år, har dansat sedan hon var fyra år. Hon tränar sju dagar i veckan och dessutom på skoltid på estetiska programmet med dansinriktning. Därutöver undervisar hon yngre elever.
I helgen spelar hon Amadeo, en av huvudrollerna i Luleå Rytmik & Baletts föreställning "Maktens ring" – eller Aragon som förlagan heter i "Sagan om ringen" som föreställningen bygger på.
– Han är en krigare som sedan kröns till kung i slutet, berättar hon.
Cornelia Åström dansar balett, jazz, modern och feminine vibe.
Vad betyder dansen för dig?
– Dansen betyder jättemycket för mig. Allt. Det är ett sätt för mig att uttrycka mig på, den finns alltid där. Det är jätteskönt att komma in i danssalen och bara släppa allting, fokusera och ha tankarna där.
Tänker du satsa vidare på dansen efter gymnasiet?
– Det är väl min tanke och förhoppning. Sedan får vi se hur långt det tar en.
Elin Berg Jansson, 19 år, spelar Dante, eller Frodo som han heter i originalversionen.
Hon har också dansat sedan hon var liten, går idag i fyra grupper – jazz, balett och modernt – och undervisar några yngre grupper också.
– Jag satsar inte så hårt men jag dansar mycket ändå för att jag tycker om det. Det är en plats att träffa både likasinnade och andra, en plats att lära sig saker på.
Föreställningen handlar om Dante och Bo och deras äventyr och kamp.
– Det bildas ett brödraskap och så är det en alvkung som stöter på olika vålnader och andra krafter, berättar hon.
Det är 130 ungdomar från 14 år och uppåt som medverkar på scenen och totalt gör de fyra föreställningar.
– Det är jättekul. Man lever verkligen i en bubbla medan man jobbar med föreställningen, då den är prio ett. Samtidigt tvingas man att inte ta sig själv på för stort allvar och det är skönt ibland, säger Elin Berg Jansson.
Elin Arvidsson, 20 år, är med för första gången, trots att hon har dansat i hela sitt liv. Hon har flyttat hit från Östersund för att studera till helikoptertekniker.
Var det viktigt att det fanns dans dit du flyttade?
– Nej, jag flyttade för att jag ville vidga mina vyer och testa en annan stad. Men sedan märkte jag att det var något som fattades. Jag ringde mamma och hon sa att jag borde börja med dans igen. Så då började jag och här har jag hittat en ny familj.
Föreställningen varje vår på Norrbottensteatern är en mångårig tradition.
– Det känns som att vi utvecklas hela tiden – utmanar oss, hittar nya historier och en ny känsla varje år, säger Sofie Lahti Segerlund som är regissör.
– Jag är stolt över dem. De är så himla duktiga och det är en sådan fin helhet, säger Marica Sandström-Lindh verksamhetsledare och konstnärlig ledare på Luleå Rytmik & Balett.
Varje år brukar det var en eller ett par av eleverna som går vidare till högre dansstudier, exempelvis Balettakademien, berättar hon.
I år har de besök av en speciell person, nämligen Ruben Marques, 84 år, som grundade Luleå Rytmik & Balett.
Han utbildade sig i Stockholm och anställdes efter det på Mannhemsskolan i Kalix. 1965 började han undervisa i balett, jazz och modernt i Luleå där det inte fanns någon dansverksamhet innan.
Det var längesedan han var på besök men nu tänker han se alla fyra föreställningar. Hans kommentar efter genomdraget är:
– Det var fint. Ett fantastiskt arbete. Jag är så lycklig att se att min dröm fortsätter så här, säger han.