Frida och Jakob dras till varandra med en oerhörd kraft. Men deras kärlekshistoria är inte enkel. Frida börjar höra rykten om att Jakob använder droger och börjar dessutom misstänka att han inte berättar allt för henne.
– Det visar sig att Jakob inte riktigt är den som Frida trott att han var, det blir en hel del komplikationer på vägen, säger Lina Stoltz om sin nya roman Du föll och jag för dig.
Inspiration får hon bland annat från sitt eget liv. I början av hennes uppväxt jobbade hennes pappa, författaren Bengt Pohjanen, som präst och när hon träffade sin man spelade han hockey – där slutar dock likheterna med Jakob och Frida.
Karaktärerna är snarare hopbyggda av små bitar av verkligheten, ”en liten bit här och en liten bit där”, som författaren själv beskriver det. Berättelserna utvecklar sig också under skrivandets gång.
– När man väl har påbörjat en berättelse kommer inspirationen mycket från själva berättelsen, när man väl kommer in i jobbet så växer det därifrån.
I Du föll och jag för dig hade Lina Stoltz klart för sig hur boken skulle sluta, men det var också det enda hon visste. På vägen dit har mycket förändrats och stöpts om.
– När personerna börjar bli mer och mer levande och man lär känna dem bättre blir det också mer logiskt vad som kommer att hända. Sedan blir man lite nyfiken på hur berättelsen kommer att utveckla sig, vad den kommer leda fram till och hur den kommer att sluta.
I boken återkommer Metallicas kärleksballad Nothing else matters.
– Det blir liksom deras låt, den har betydelse lite här och där i boken. Även om de är jättekära och tycker om varandra jättemycket räcker inte det. Det är så mycket annat, det finns föräldrar som har sina bestämda åsikter och de har andra relationer som ska fungera också.
Lina Stoltz har tidigare skrivit böcker till unga, men beskriver sitt aktuella boksläpp som hennes första riktiga ungdomsroman.
– Mina främsta läsupplevelser har varit ungdomsböcker. Jag är mer förtjust i det helt enkelt. Vanliga romaner intresserar mig mindre, jag vet inte varför, det har blivit så.
Hur gör du för att böckerna ska kännas angelägna för målgruppen?
– Jag skriver det som jag tycker är intressant och angeläget och sedan är det upp till förlaget och läsarna om de tycker detsamma. Det är inte så att jag tänker ”undra vad läsarna vill ha”. Sedan har jag jobbat väldigt många år som lärare, varit i skolmiljö och bland ungdomar, det påverkar säkert, säger hon.