Kommunen skrev för ett par år sedan på den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, CEMR-deklarationen. Det har inte hunnit hända så mycket i praktiken, men I fjol började man aktivt att titta på jämställdhetsarbetet på förvaltningen. I samband med det började man också att dela upp statistiken utifrån kön.
– Vi vill se en vettig och jämn fördelning av plan- och halltider mellan flickor och pojkar. Föreningarna får ett antal tider och ska enligt Riksidrottsförbundets direktiv jobba med jämställdhet. Om det upptäckts att man inte gör det kan bidraget dras in, säger Staffan Eklund, förvaltningschef.
Hendrik Andersson (L), ordförande i nämnden för kultur, fritid och unga, säger att målsättningen inte är att hälften av dem som spelar hockey ska vara tjejer eller att hälften av dem som rider ska vara pojkar.
– Utan det handlar om att fördela resurserna rättvist.
Han påpekar att det inte minst handlar om vilka som nyttjar tiderna klockan 18-21 i de kommunala anläggningarna. Förutom genus framgår även åldersfördelningen i statistiken.
– I och med att vi kan se fördelning och vet vad anläggningarna kostar kan vi konkretisera det i pengar, säger förvaltningsekonomen Joacim Lennartsson.
Utifrån analysresultatet kan nämnden sedan ta fram en jämställd budget och använde bidrag som styrmedel. Det här tänket genomsyrar inte bara idrotten, utan även verksamheten på stadsbiblioteket och Norrbottens Försvarsmuseum.
– Basutställningarna på museet har blivit mer jämställda och vi har pratat om att få in mer av civilsamhället och civilförsvaret, säger Hendrik Andersson.
Nina Uusitalo, kulturutvecklare, säger att även när kulturföreningarna lämnar in sina redovisningar så uppskattar de antalet besökare fördelat på barn, vuxna, ungdomar, hon, han och hen. Kommunen vill veta vem som lockas av aktiviteterna och vilka de riktas till. Hon har även tankar på att se över hur fördelningen i styrelserna ser ut. Hendrik Andersson tillägger att man inte bara är sitt kön och Nina Uusitalo säger att det handlar om att tänka utanför normerna för att inkludera fler för att visa att det finns alternativ till stereotyperna.
– Vi kan inte detaljstyra föreningarna, men kan försöka att påverka dem. Det är viktigt att medvetandegöra, säger Hendrik Andersson.
Han tycker också att det är ett utmärkt läge nu när Ungdomens hus ska flytta att se över aktiviteter och inredning.