När kommunstyrelsen sa ja till att bebygga området mellan Bodån och den gamla folkskolan reserverade sig Moderaterna, Vänsterpartiet, Centern och Sverigedemokraterna mot beslutet.
Läs mer: "Varför bygga för detta vackra kulturhus"
Läs mer: De reserverade sig mot beslutet
Kommunalrådet Inge Andersson (S) hade redan före beslutet givit samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta en detaljplan för det aktuella området.
Det finns också ett markanvisningsavtal mellan kommunen och Lindbäcks bygg AB. Avtalet innebär att ett år efter att ett planförslag har vunnit laga kraft så har företaget ensam rätt att förhandla med kommunen om överlåtelse av marken inom planområdet med syfte att bebygga det med bostäder.
Förslaget ger utrymme för placering av huset på planområdets vänstra sida från ån sett och att det blir parkeringsyta på den andra sidan.
Det ger möjlighet att bygga ett höghus med max åtta våningar exklusive suterrängplan. Det innebär cirka 40 nya lägenheter i centrala stan. Höjdmässigt ligger det i nivå med intilliggande bostadshus.
Området sluttar ned mot strandpromenaden vid Bodån. Eftersom det är nivåskillnader krävs planering för att skapa en bostadsmiljö som har en god tillgänglighet.
Ett argument mot att bygga bostäder framför före detta Centralskolan är att det nya huset skulle skymma den vackra kulturbyggnaden som den gamla folkskolan utgör. I dag syns den från 97:an, som trafikeras om många.
Förvaltningen för kultur, fritid och unga finns i byggnaden. I nuläget utgörs ytan utanför av parkeringar. En samordning för att lösa det framtida parkeringsbehovet måste genomföras för att hantera behovet för kommunens verksamhet och bostäderna.
Planförslaget ligger i linje med kommunens målsättning att öka befolkningen till 30 000 invånare 2025. Men det råder bostadsbrist och utan bostäder ingen tillväxt.
Kommunens bostadsförsörjningsprogram visar att det behövs cirka 1 400 nya bostäder i centralorten. Planen är en pusselbit för att kunna uppnå det.
Planförslaget har ställts ut för samråd och Bodens kommun bjuder in till ett samrådsmöte den 19 oktober klockan 18 i fullmäktigesalen i stadshuset.
Den som har synpunkter på förslaget ska lämna in dem senast 3:e november. Därefter kommer man gå igenom alla synpunkter. Sedan ska kommunen upprätta ett nytt, slutgiltigt förslag. Det ställs ut för granskning och därefter kan politikerna fatta beslut om att anta planen. Det beräknar man att kunna göra omkring årsskiftet.