Syftet med evenemanget som, försvarsmuseum valt att kalla klädallmänning, är att öppna den demokratiska plats ett museum är och ska vara för allmänheten.
– Vi har fri entré för att så många som möjligt ska kunna delta under dagen, eller de fyra timmar som bytesträffen pågår. Vi ser det här som ytterligare ett försök att aktivera bodensarna och att de kan dela med sig av sitt kulturella innehåll i våra lokaler. För kultur är ett brett begrepp och hur man klär sig är också en del i det kulturella uttrycket, säger antikvarie Einar Norén Selberg.
Under en och en halv timme hann 225 besökare passera in genom dörren till försvarsmuseum. Några kom med klädkassar i händerna och några hade inte med sig något plagg alls.
– Det finns inget krav på det. Utan alla som kommer hit i dag har samma rätt att ta del av kläderna. Det har inte heller funnits några begräsningar över vilka kläder som passar, bara de är hela och rena.
Ulla-Britt Kankaanranta besökte klädallmänningen med barnen Josefine, 7 och Julia, 10. Julia hade fyndat en blus, en klänning och ett par jeans.
– Det är lätt att man far till stan och köper kläder som kanske slängs. Nu blir det återvinning för att man ger bort kläder till någon och får något själv att använda, säger Julia Kankaanranta.
– Det är ett bra initiativ tycker jag. Jag och barnen brukar också besöka Bodens försvarsmuseum i vanliga fall, säger Ulla-Britt.
Pensionären Birgit Grundberg, 81, som en gång i tiden jobbade i köket på A 8 sitter och vilar på en bänk. Hon väntar på dottern och sonhustrun som fyndar barnkläder.
– Jag hade med mig några klädpåsar hit och även hemstickade strumpor. Åt mig själv har jag hittat flera värmande plagg. Jag är lite frusen av mig.
Birgit plockar upp en kofta, benvärmare och en pannband i fleece.
– Jag tycker en bytardag är väldigt bra. Det är många som kommit hit. Det är bara synd att det ska vara så skum belysning, säger 81-åringen.
Enligt museipersonalen är det för att skapa en mysig stämning.
– Ja, men det är ju lite svårt att hitta kläderna, säger Birgit Grundberg.
– Till nästa år får vi tänka på att kanske sätta på lite mer lyse. Det känns ändå som att folk tycker det här är bra så det kan nog bli en fortsättning till våren. Bytesdag kan ju även omfatta leksaker och prylar av olika slag, säger Einar Norén Selberg.