Utställningen är producerad av Stiftelsen för bevarande av Astrid Lindgrens gärning. Hon var så stark och modig och har berört så många.
– Jag tycker att Astrid Lindgren var stenhård. Jag tycker att hon var en väldigt klok människa med sunda värderingar och en humanistisk livssyn och livsåskådning. Många ser henne som den där sagotanten, men hon var så mycket mer. Det får man berättat i den här utställningen, de här andra sidorna av Astrid Lindgren, säger Ulf Renlund, museichef.
Astrid Lindgren berör igen här i Boden med sina dagböcker från andra världskriget. I lördags öppnade utställningen Hela världen brinner! Den kommer att visas till mitten av oktober.
Den inleds dagen när kriget började och Astrid Lindgren skriver "Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!" Hon bor med sin man och sina två barn i Stockholm och har ännu inte slagit igenom som författare. Hennes dagböcker hittades först efter hennes död och utgör ett unikt tidsdokument. Det är under denna tid när kriget rasar som berättelsen om Pippi föds.
Det finns en så tydlig koppling till det som händer i världen idag, krig och grymheter som drabbar familjer och barn. Man kan inte låta bli att undra vad hon skulle sagt om dagens flyktingpolitik och Trumps maktfasoner.
– Det är en jätteviktig utställning. Man undrar om Astrid Lindgren hade levt idag vad hon hade sagt om världen idag. Om Sverige idag. Jag undrar vilka berättelser hon hade skrivit ifall hon hade fortsatt att skriva. Vad hade den hjälten eller hjältinnan hetat, säger Ulf Renlund.
Utställningen väcker många tankar.
Den består av tre delar; Astrids dagböcker med en digital anslagstavla, vittnesskildringar från offer för terror som flydde till Sverige för decennier sedan och som nyligen anlänt, här får du möta dem och lyssna till dem, och en tredje dokumentär del där alla kan bidra med sina egna tankar om världens tillstånd nu och i framtiden. Skrivna berättelser och filminspelningar kommer att sparas om besökaren vill det.
– Vi tog hit utställning för att Astrid Lindgren fortfarande är en väldigt populär och känd person, men också för att det är ett så viktigt tema. Det här är inte bara en sommarutställning, utan också en höstutställning för skolor och elever. De kommer att kunna vara med om visningar och workshops och kommer kunna dra paralleller mellan strömningar i världen på 30-talet och ett stort krig och frågan om det skulle kunna hända idag, ett nytt världskrig, och vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, säger Ulf Renlund.
Så klart finns det också en sagohörna med Astrid Lindgrens fantastiska sagoböcker.
– Vi hoppas att barnfamiljer ska hitta hit. Man kan sitta ner och läsa om Pippi Långstrump eller barnen i Bullerbyn, men det finns också ett tillfälle för de vuxna att hitta nya ingångar i Astrid Lindgrens värld.