- Vulkanerna, de heta källorna, vädret. Det var att landskap så olikt allt annat jag sett. Sedan dess har jag återkommit till Island och de isländska konstnärskapen, säger Gregory Volk.
Han är sedan några dagar på plats i Boden för att färdigställa sommarens stora utställning Elemental på Havremagasinet. En utställning där ett flertal internationellt kända konstnärer deltar, var och en med sin specifika relation till Island. 16 olika konstnärer medverkar, vissa är från Island andra har ön som andligt hemland. Gemensamt för dem alla är att Island och dess elementära naturkrafter är närvarande både i konstverk och medvetande.
- Vi är jätteglada över att så många namnkunniga velat medverka. Jag menar fotografen Olafur Eliasson hade två miljoner besökare när han ställde ut i New York sist, menar Gregory Volk.
Andra internationellt kända konstnärer är amerikanen Roni Horn som sedan början av sin karriär besökt och även bott långa perioder på Island, vilket också gäller Roman Signer från Schweiz samt den svenska fotografen och videokonstnären Maria Friberg som var utbytesstudent på ön.
Platsspecifika verk
Några av konstnärerna jobbar dock direkt på plats med platsspecifika installationer och verk.
- Vi ville utveckla utställningen så att den också passar Havremagasinets speciella byggnad. Därför har vi flugit hit konstnärer i stället för konstverk. Det handlar också om ett mänskligt utbyte, menar Gregory Volk.
Till sin hjälp har han haft Birta Gudjonsdottir som assisterande curator med specifika kunskaper om nutida isländsk konst.
- Extra roligt är blandningen mellan isländska konstnärer och hur de responderar mot de internationella konstnärerna. De kan givetvis bidra med en annan analys av det isländska. Och vad händer när dessa världar möts, menar hon.
Relation till platsen
Margrét Blöndal från Island är en av de konstnärer som jobbar helt platsspecifikt. Hon kom till Boden för två veckor sedan tillsammans med några av hennes teckningar och material.
- Teckningarna är mina personliga favoriter, men när jag bekantat mig med rummet var det framför allt golvet som var nyckeln till att hitta rymden i lokalen. Mitten av rummet är inte centrum, snarare expanderade rummet i olika riktningar. Det har jag experimenterat med.
Margrét Blöndal berättar att hon arbetar mycket intuitivt och impulsivt. En liten detalj i rummet kan plötsligt ge energi och bidra till installationen.
- Jag jobbar alltid i relation till platsen, ofta minimalistiskt, säger hon.
Konstgjort hår i massor
Hrafnhildur Arnardottir har sin rötter på Island med bor numer i New York. Hon är mest känd för sina skulpturer av konstgjort hår - konstverk med teman som utsmyckning, fåfänga, omvandling och lockelse - vilket har givit henne betydande utmärkelser som Nordic Award in Textiles (2011) samt Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet (2011).
Vid Kurirens besök håller hon på att färdigställa verket Nervescape som består av just konstgjort hår i alla möjliga olika färger. Installationen har tidigare visats i New York på New York City Clocktower Gallery.
- Från Manhattan till Boden, säger hon och ler.
Själv föreställer hon sig verket som en grotta, en levande organism. För inne i denna gigantiska grotta av konstgjort hår finns en varelse, nämligen musikern, sångerskan, ljud och bildkonstnären Kria Brekkan, som kommer att göra en ljudperformance inne i verket vernissagedagen. Hon kommer också att hålla en egen konsert på kvällen i anslutning till Havremagasinet.
- Jag gillar att samarbeta med andra. Kria Brekkan kommer att spela in sin ljudperformance som sedan kommer att gå som ljudloop under utställningen, säger Hrafnhildur Arnardottir som under sin karriär också arbetat en del tillsammans med musikern Björk.
Åtta fotografer från Boden
Utställningen Elemental har premiär den 6 juni och pågår till 20 oktober. Under utställningstiden finns också möjlighet att bekanta sig med åtta fotografer från Boden samt konstnären Stig Sandberg som tillhörde Bodenskolan.
- Det som är intressant är att det var otroligt många fotografer som var verksamma i Boden, troligen för att både militär och landsting var stora beställare. Vi har valt ut åtta av dem för att skapa en fin utställning, bland annat Rolf Ericson som arbetade för DN:s riksredaktion, säger Ricky Sandberg, projektledare för Havremagasinet.