Museet bjuder på spännande färd i ballong

Ballongsoldaterna levde farligt när de var ute på spaningsuppdrag under första världskriget. Från och med i sommar kommer det finnas möjlighet att flyga i deras fotspår anno 1917 på Försvarsmuseum i Boden - vilket är unikt i Sverige.

ÄVENTYR. På Försvarsmuseum i Boden kommer besökare från och med i sommar att kunna göra en äventyrlig ballongfärd anno 1917 med hjälp av virtual reality, VR.

ÄVENTYR. På Försvarsmuseum i Boden kommer besökare från och med i sommar att kunna göra en äventyrlig ballongfärd anno 1917 med hjälp av virtual reality, VR.

Foto: Samuraj Kommunikation AB

BODEN2017-05-09 16:57

Det här är resultatet av ett projekt som utvecklas mellan museet och företaget Samuraj kommunikation AB och bygger på tekniken virtual reality, VR.

Det tillkom på ett lite lustigt sätt. Museichefen Ulf Renlund och regissören Christer Engberg träffades bokstavligt talat under kniven.

Christer Engberg är också klassisk barberare och rakar enligt år 1808 års reglemente för franska barberare. Det var när Ulf Renlund besökte barberaren som de kom att språka om gemensamma intressen. Det klickade direkt och de började fantisera.

Christer Engberg kommer från teater- och filmbranschen och har på senare tid jobbat i bolaget Samuraj kommunikation med att utveckla VR-upplevelser och berätta historier i det formatet.

Deras möte utmynnade några månader senare i tanken att producera en ballongfärd.

– Det unika med ballonghallen i Boden är att det är den enda som finns kvar i hela Sverige, säger Ulf Renlund.

Ballongerna användes av försvaret under åren 1910-30, men i och med flyget började de nyttjas mindre för att till slut utgå. Det var helt enkelt för lätt att skjuta ner ballongerna.

Under åren 1914-17 gjordes det flest uppstigningar i Bodens historia. Det berodde på kriget och flera gånger i månadens skickades ballongsoldaterna upp för spaning och eldledning. Christer Engberg berättar att soldaterna var utrustade med telefon och kikare, däremot hade de ingen fallskärm. Ballongkorgen satt fäst med en vajer under ballongen.

Arbetet med projektet har för hans del inneburit en hel del research om Bodens historia.

Med hjälp av VR kommer nu bodensare, besökare och turister utan den fara det då innebar kunna göra en ballongfärd över Boden så som det såg ut 1917. Förutom det kommer det ges prov på hur vådliga dessa resor kunde vara. Kläder, utrustning och ordergången är autentisk under färden. Christer Engberg har utgått från 1878 års reglemente, men tillägger att man inte behöver skapa spänning genom att spränga något. Det var tillräckligt svårt att få upp ballongen när vinden tog tag i den och korgen kantrade.

– Redan på marken hände det mycket. Det är som att åka berg- och dalbana redan innan man kommer upp. Vi har tio personer som jobbar med det här projektet, säger Christer Engberg.

De siktar på premiär den 1 juli och Ulf Renlund förväntar sig att det ska bli en succé.

– Det finns flera aspekter på det här. Ballongfärderna tillhör en historisk händelse och ballonghallen är byggnadsminne. Att få vara med om en sådan färd är i sig en unik upplevelse, men också att få uppleva Boden för 100 år sedan då samhället var i en starkt expansiv fas på väg att bli en stad.

Enligt Christer Engberg är Försvarsmuseum i Boden det första museet i landet som går fullt ut med VR.

– Det går att göra vad som helst. Det är bara fantasin och börsen som sätter stopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!