Hon blir chef för supercentralen

Erna Holmgren har utsetts till verksamhetschef för den nya supercentralen i Boden och tillträder från årsskiftet. Hon är nyfiken på att skapa något nytt. "Det viktigaste vi har är arbetskraften och medarbetarnas kompetens."

Tappar närheten. Även om äldreboendet Erikslunden förlorar närheten till sin hälsocentral så har primärvården ansvar för läkartillgänglighet och läkarmedverkan på särskilda boenden. "Alla hälsocentraler har läkare som rondar på boendena. De får inte mindre tillgång till läkare, men det blir en körsträcka dit", säger Erna Holmgren, verksamhetschef.

Tappar närheten. Även om äldreboendet Erikslunden förlorar närheten till sin hälsocentral så har primärvården ansvar för läkartillgänglighet och läkarmedverkan på särskilda boenden. "Alla hälsocentraler har läkare som rondar på boendena. De får inte mindre tillgång till läkare, men det blir en körsträcka dit", säger Erna Holmgren, verksamhetschef.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-11-30 16:06

Erikslunds hälsocentral ska flytta in i Björknäs hälsocentral. I upptagningsområdet finns 5 600 respektive 10 800 listade patienter.

– En del patienter som går här tycker det är synd att vi lägger ned den här hälsocentralen, som är liten. Björknäs är stort redan nu. Här har vi närheten, säger Erna Holmgren, som i dagsläget är verksamhetschef på Erikslunds hälsocentral.

Orsaken till att hon sökte det nya jobbet för den nya hälsocentralen är att hon känner ett ansvar.

– Jag hade kunnat göra det lätt för mig och gått tillbaka som intensivvårdssköterska. Jag hade fått jobb på en gång, men jag vill att det ska bli bra för personalen på Erikslund. Jag tycker så mycket om mina kollegor här och känner till den oro som finns. Jag ville vara med dem på den här resan.

Samtidigt är hon noga med att hon inte ska företräda Erikslund i processen med ihopslagningen, utan att den är något nytt de ska bygga upp tillsammans.

– Det är viktigt att vi inte tappar kompetensen och det som är bra ska vi bygga vidare på. Det ska bli en bra arbetsmiljö för personalen.

Erna Holmgren är inget okänt ansikte för dem på Björknäs. Hälsocentralerna i Boden har samverkat många år, bland annat de senaste somrarna. Sköterskorna jobbar dessutom med alla läkarna på jourcentralen.

– Så vi känner varandra, men samtidigt har man under sommarsamverkan anpassat sig. Kulturen på arbetsplatsen sitter mycket i gamla traditioner. Finns det saker som inte är bra måste man lyfta upp det till ytan och diskutera vad man ska göra annorlunda. Det får inte bli så att Erikslund ska flytta in till Björknäs och ärva kulturen där.

Hennes förhållningssätt är att visa att hon vill att ihopslagningen ska lyckas, men tillägger att de inte vet förrän de har gjort risk- och konsekvensanalysen om det är möjligt att få till arbetssättet som de önskar jobba efter eller om fastigheten sätter några begränsningar.

– Då måste vi visa på att det kanske inte går ett genomföra vissa delar.

Den nya hälsocentralen blir väldigt stor och det är oklart vad den ska heta. Frågan är om alla patienterna kommer att följa med till Björknäs eller om de kommer välja Sanden som ligger närmare. Erna Holmgren är medveten om att det finns en oro för att Erikslund ska tappa så många som hälften av alla sina patienter.

– Men vi jobbar utifrån att de följer med. Patienterna ska känna sig välkomna fastän vi blir en stor hälsocentral.

Hon har ännu inte hunnit prata med all sin personal hur den vill göra.

– En del av de anställda har valt att jobba här för att de tycker att de stora hälsocentralerna är för stora. Några börjar även närma sig pensionsålder och jag vet inte hur de väljer att göra.

Hittills har man gjort en behovsinventering och nu har en arkitekt fått uppdraget att ta fram en digital skiss.

– Vi hoppas att de ritningarna ska vara klara till årsskiftet. När de är klara ska vi göra risk- och konsekvensanalysen. I den ska vi analyser möjligheter och vad det finns för risker, även utifrån patientsäkerheten, men framför allt arbetsmiljömässigt, säger Erna Holmgren.

Hon var med när lasaretten i Boden och Luleå stängdes och flyttade till Sunderby sjukhus.

– Jag har erfarenheter hur det var då när man slog ihop två kulturer. Jag minns det jag själv upplevde som svårt och som jag kan ta med mig i den här processen, vilka tankar man hade som anställd.

Vad tar du med dig?

– Det är personalvården. Det viktigaste vi har är arbetskraften och medarbetarnas kompetens. Därför har jag startat enskilda medarbetarsamtal med alla. Det är viktigt att man har en dialog.

Hon lyfter fram ett gott gehör som en god ledaregenskap.

– Det är viktigt att man lyssnar. Man ska lyssna på det som inte blir sagt och känna av stämningar. Det är en egenskap jag har.

Bakgrund

Erna Holmgren är urbodensare och till sin profession intensivvårdssjuksköterska. När hon utbildade sig hade hon ingen tanke på att bli chef.

Det var en intensivvårdsläkare på Bodens lasarett som sådde det fröet. På den tiden jobbade hon natt och han bad om ett enskilt samtal med henne mitt i natten. Landstinget sökte en enhetschef på intensiven i Sunderbyn. Han tyckte att Erna Holmgren skulle söka den tjänsten för han ansåg att hon var duktig på att organisera, fick med sig personalen och var ett bra stöd för den. Hon kände igen sig i den bilden och sökte tjänsten, men fick den inte

I stället fick hon senare jobbet som enhetschef på ambulanssjukvården Boden-Luleå. Efter det jobbade hon kliniskt ett par år och tillträdde som verksamhetschef på Erikslund hösten 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!