Det fanns en tid då man gick till ett bibliotek för att låna böcker, läsa tidskrifter och kanske studera. Idag får biblioteksanställda hantera en mängd samhälleliga frågor – allt från bankärenden till kommunikation med migrationsverket.
– Biblioteket är en av de sista utposterna i vårt samhälle där besökare faktiskt får möta en fysisk person. Dessutom är vår verksamhet gratis och öppen för alla. Vi tar varken inträde eller betalt för servicen, säger Mathias Silvder.
Han har tidigare jobbat som chef på både närpsykiatrin och socialförvaltningen i Luleå innan han för ett år sedan började sitt chefsjobb på stadsbiblioteket.
– Kanske är det därför jag ser på vår verksamhet från ett litet annorlunda håll. Jag menar i Stockholm har man exempelvis anställt socionomer på bibliotek för att möta samtidens behov. Jag vill öppna upp för en diskussion bland luleåborna om vad de vill med biblioteket, säger han.
Själv ser han stor potential för bibliotekens framtida roll där läsningen förvisso står i fokus men där man med ett större anslag skulle kunna utöka sin service till kommuninvånarna och samarbeta med exempelvis både socialtjänst och vården.
– Detta bibliotek har 300 000 besökare. Därför finns en enorm potential att utveckla och bredda vår verksamhet. Jag skulle inte vilja kalla det medborgarhus, men lite åt det hållet, framför allt att skapa ett större värde för vår verksamhet som en demokratisk plats där människor och åsikter kan mötas, säger Mathias Silvder.