Michal Tomaszczyk var i Luleå som frilansande musiker och spelade med storbandet redan ifjol. Sedan gick han på en audition för tjänsten som trombonist och fick den.

– Det är ett bra band, bra musiker och bra produktioner. Så jag gillar det verkligen hittills, säger han.

I början av 2019 flyttade hela familjen hit och deras treåriga son har börjat i förskola.

Artikelbild

| Michal Tomaszczyk är trombonist och har fått jobb i Norrbotten Big Band.

I Polen spelade han främst jazz både i storband och i mindre konstellationer, men också mycket popmusik och folkmusik och han har medverkat på flera album.

– I Polen har vi inget storband som Norrbotten Big Band som arbetar tillsammans hela tiden. Vi jobbar bara i projekt inför konserter.

Utöver att han spelar trombon komponerar och arrangerar han också. Han arrangerade en del till Samuel Ljungblahds konsert i våras och även till Stefan Gunnarsson och Micke Holm nyligen.

– Det är trevligt att jag kan utveckla mig som arrangör. Jag studerade ju jazztrombon i Polen men mitt andra ämne var jazzkomposition och arrangemang.

Artikelbild

| Ola Tomaszczyk Trzaska är jazzsångerska och har kommit ut med två jazzskivor i Polen.

Även hustrun Ola Tomaszczyk Trzaska har jobbat med musik i Polen. Hon är både utbildad till flöjtist inom klassisk musik, men också jazzsångerska och kompositör. Hon visar två CD-skivor med jazzmusik som hon har skrivit och sjungit in.

Hennes plan i Sverige är att börja frilansa, men först måste folk få veta om att hon finns och är tillgänglig, konstaterar hon. Hon kan också tänka sig att undervisa i både flöjt och sång – något hon också ägnat sig åt i Polen. Men hon har tagit med i beräkningen att det kan ta tid att etablera sig som musiker i ett nytt land.

Artikelbild

| Ola Tomaszczyk Trzaska är jazzsångerska och har kommit ut med två jazzskivor i Polen.

– Och först ska jag läsa SFI. Jag fick kallelsen till kursen igår efter att ha väntat fyra månader och ska börja i augusti, berättar hon och ser glad ut.

Michal Tomaszczyk i sin tur har inte haft tid att plugga SFI, utan försöker lära sig via en app, på Internet och genom att lyssna på sina arbetskamrater när de pratar.

Artikelbild

| Ola Tomaszczyk Trzaska och Michal Tomaszczyk med sonen Amadeusz har flyttat från Polen till Luleå för att jobba som musiker.

Så vad tycker ni om Luleå?

– Vackert. Speciellt på vintern när allt fryser. Det är väldigt exotiskt för oss, för våra vintrar i Polen är inte så kalla. Det är en bra miljö att komponera i för mig – väldigt rofyllt och man känner inspiration från naturen, säger Ola Tomaszczyk Trzaska och hennes man håller med.

– Det är helt annorlunda än Warszawa som är en stor stad med många bilar, där det händer saker hela tiden. Här har vi landskapet, utrymmet och den friska luften som vi försöker njuta av så mycket vi kan.