Kändisar med något att säga

En trend märks i årets barnboksutgivning. Allt fler barnboksförfattare (och medförfattare till barnböcker) är kändisar.

Matilda Nilsson lyfter den nya trenden inom barnboksvärlden där allt fler kändisar blir barnbokskreatörer som prinsessan Madeleine.

Matilda Nilsson lyfter den nya trenden inom barnboksvärlden där allt fler kändisar blir barnbokskreatörer som prinsessan Madeleine.

Foto: Staffan Claesson

Barnbokskrönika2019-06-12 06:00

Bland årets författardebutanter finns simmaren Therese Alshammar, höjdhopparen Stefan Holm och akvarellkonstnären Lars Lerin. De är alla mästare inom sina fält – och prövar nu en helt ny bana, som barnbokskreatörer.

Allra mest uppmärksammad bland årets barnboksdebutanter är förstås prinsessan Madeleine.

Hon är först i kungafamiljen med att skriva en barnbok, men hon är inte den första kunglighet som förmedlar kunskap och inspiration via böcker.

I slutet av december skickade Bris tillsammans med prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse ut skriften ”Handbok för nätföräldrar” till föräldrar som har barn som fyller 10 år i år.

För två år sedan gav bokförlaget Bonnier Carlsen tillsammans med ideella organisationen Generation Pep, vilken kronprinsessan Victoria och prins Daniel är initiativtagare till, ut Josefin Sundströms bok ”Saga-sagor. Fiffiga kroppen och finurliga kroppen”. Förra året fick alla femåringar boken via barnavårdscentralen.

Kanske var det Madonnas bok ”The English Roses” från 2003 som satte fart på kändistrenden att skriva eller på annat sätt bidra till barnlitteratur. I Sverige är en tidig föregångare Eva Dahlgren med ”Lars & Urban och pudelstjärnorna” från 2001. Men i år tycks trenden extra stark. Therese Alshammar har skrivit ”Aysa i simhallen”, Förintelseöverlevaren Hédi Fried gav ut ”Historien om Bodri” illustrerad av Stina Wirsén, Jessica Eriksson och Stefan Holm skrev tokroliga ”Zombien i kombin” och Lasse Berghagens fjärde bilderbok om morfar och Filippa kom ut. I september kommer Lars Lerins ”Trollet är inte hemma”.

I Barnboksinstitutets årliga Bokprovningar finns ett möjligt svar till varför så många kändisar skriver för barn. Sedan 2010 ger förlagen i Sverige ut fler originalbarnböcker än översatta titlar. Att författaren är ett namn som säljer på den inhemska marknaden blir allt viktigare.

På omslaget av ”Stella och hemligheten” står det Madeleine Bernadotte, samt övriga författare Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson. Illustratör är Stina Lövkvist.

Bakom boken står Bonnier Carlsen och prinsessans hjärtebarn, World Childhood Foundation, som är en organisation som verkar mot sexuella övergrepp. Självklart finns engagemanget för barns rättigheter med när prinsessan skriver barnbok.

Men det gäller att inte skriva barn på näsan, särskilt om du vill säga något med sagan. Som legendaren Lennart Hellsing (1919–2015) skrev: ”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk”.

Författarna till ”Stella och hemligheten” klarar balansgången. De gömmer en större, viktigare historia i en mer alldaglig. Bland Hubba Bubba-rosa bilder och medelklassproblem döljer sig en hemlighet i skymundan, som snart riskerar att överskugga allt.

Det riktiga mörkret förblir ett sidospår. I Stellas vardag gestaltas hur det är att försöka hitta kompisar i ett nytt land när man står med en fot i Sverige och en i New York. En dubbelidentitet som prinsessan Madeleine borde känna igen sig i.

”Stella och hemligheten” är en lättsam nutidssaga. En blixtrande månsten skapar magiska färger och hjälper Stella sätta ord på sina tankar, men när det verkligen gäller klarar hon sig utan den. Likt Dumbo när han flyger utan sin magiska fjäder.

För att summera gör prinsessan Madeleine en lyckad barnboksdebut, även om ett kändisskap inte automatiskt genererar bra böcker.

Krönika

Matilda Nilsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!