Litteratur
Mellankrigstider
Författare: Yvonne Hirdman
Förlag: Ordfront
”Mellankrigstider” är Yvonne Hirdmans historiebok om landet Sverige 1919–39. Viktiga år, men försummade i dagens medvetande, på många sätt avgörande, åtminstone om man talar om den svenska modellens historiska grundläggning. I den mån åren omtalas är det idag oftast med historieförfalskningens uppdrag. Som åren när socialdemokratin genomförde rasbiologi och tvångssteriliseringar, iscensatta av paret Myrdal och totalitärt förtappade.
Hämtat från SD-komposten. Folkhemmet var det rimliga samhället, ett verkligt samhällsbyggande som vindlade sig fram mellan kommunistisk huvudlöshet och högerns efterblivna nationalism. Än förblev väldigt mycket vid det gamla, jordbruket är fortfarande stor näring, traditionssamhället håller samman och moderniseringen har inte blivit tomt allenarådande. Det är industrins tid, men industrin är inte allt, det är stadstillväxt, men landsbygden är fortfarande vid liv. Ifall någon hört talas om separatorer; just denna handdrivna anordning fick grädden att skildes från den magra skummjölken, vilken tillföll grisarna, vilket ökade fläskproduktionen, vilket tryggade folkförsörjningen. Men det var tung att dra den, det kan jag intyga. Djupförändrande innovationer.
Strejkernas oro och desperation ersattes av avtal, lugn och ordning. Någonting att tänka på när Tesla hyr in strejkbrytare? Lite förenklat kan man säga att Hirdman visar att det bästa som händer Sverige under 1900-talet var socialdemokratins stora genombrott som demokratisk och samhällsformande kraft.
Fast så stolpigt skulle hon inte uttrycka det, hon är nog vår bästa populärhistoriker idag, hennes lätta och eleganta formuleringskonst, hennes breda överblick, förmågan att finna citat som både roar och upplyser. Hennes genusprofil lyser kanske allra starkast, det är ingen tvekan om vad kvinnorna betydde i denna process som både hade tid att gå på biograf, shingla håret och skaffa sig ett yrkesarbete.
Det går att förstå sin tid om man ser den för vad den är. Det gör Hirdman för tiden mellan de stora krigen. Vem gör det idag i de stora pågående krigen?