– Det finns en problematik som följer när urfolks- och minoritetskulturer enbart ges utrymme i en kulturhistorisk och museal kontext. Vi ser att det finns ett stort behov av att aktivt jobba med inkluderandet av samiska uttryck och perspektiv i Norrbotten, säger Maria Ragnestam, konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Norrbotten.
Verdde kommer inte att utgå från en permanent plats. Istället kommer man under året att flytta in hos andra organisationer i länet och bli en del av deras program genom platsspecifika konstprojekt och aktiviteter. På totalt sex plats, tillsammans med lika många samverkansparter, kommer Verdde att visa tio samiska konstnärer under 2024. Samarbetet kommer främst att ske med befintliga verksamheter som helt eller delvis saknar samisk kompetens. Målet är att förmedla kunskap och bidra till erfarenheter som kan inkluderas i ett fortsatt arbetssätt.
– Verdde är nordsamiska och kan översättas som "gästvän". Att ha en verdde är en tradition mellan renskötande samer och bofasta på de platser dit renskötande samer följer renarna vid olika tidpunkter på året. Det är en ömsesidig vänskap som innebär att hjälpa varandra och byta varor och tjänster, en relation som ofta ärvs i generationer, berättar Ellen Berit Dalbakk, projektledare för Verdde i ett pressmeddelande.
– Det är inte minst viktigt att samiska barn får möta och uppleva sin egen kultur när de växer upp, inte bara på samiska institutioner eller svenska museum, utan också som givna inslag i sin vardag, säger Maria Ragnestam.