De ska skapa framtidens livsmiljöer i Norrbotten

Hur ska människor lockas att stanna kvar eller flytta till de nya jobben som skapas i Norrbotten och Västerbotten? Elva kreativa team har utsetts att skissa på framtida livsmiljöer i Luleå, Boden, Gällivare, Kiruna, Skellefteå och Umeå inom ramen för projektet "Visioner: i norr".

David Väyrynen, poet och kommunalpolitiker i Gällivare, ingår i ett av de kreativa team som ska skissa på förslag till hur norrbottniska livsmiljöer ska bli attraktiva med tanke på alla nya jobb som man tror ska skapas med anledning av satsningen på nya "gröna" näringar.

David Väyrynen, poet och kommunalpolitiker i Gällivare, ingår i ett av de kreativa team som ska skissa på förslag till hur norrbottniska livsmiljöer ska bli attraktiva med tanke på alla nya jobb som man tror ska skapas med anledning av satsningen på nya "gröna" näringar.

Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Kultur2022-01-20 07:00

– Jag är den enda i mitt team som kommer från Norrbotten. Min uppgift är väl att problematisera och vara den sura gubben i rummet, säger författaren David Väyrynen, som ingår i ett av teamen som kommer att jobba tillsammans med Bodens kommun. 

– En frågeställning vi fått med oss är att ta fram förslag på hur det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå kan överbryggas. Det kan handla samarbete istället för att tävla mellan kommunerna men också rent fysiskt vad som händer på sträckan mellan Luleå och Boden, säger arkitekten Magnus Björkman från byrån Theory Into Practice i Stockholm som är sammankallande för Team TIP som David Väyrynen ingår i.

Projektet "Visioner i norr" bottnar i att det i Norrbotten och Västerbotten pågår en av de största investeringarna någonsin på grön industri, teknik och infrastruktur. Men satsningen ställer också ökade krav på arbetskraft och attraktiva, hållbara miljöer som gör att boende stannar kvar och nya flyttar in. 

Inom ramen för projektet "Visioner: i norr", som är en del av Rådet för hållbara städers arbete och görs i enlighet med EU:s initiativ New European Bauhaus, ges nu de sex kommunerna möjlighet att tänka fritt tillsammans med konstnärer, arkitekter och designers kring hur framtidens livsmiljöer både ska vara hållbara, inkluderande och vackra.

– Jag har jobbat med textilier som handlar om flytten av Kiruna. Jag är väldigt fascinerad av det som blir kvar, det trappstegsformade fjället som man har gröpt ur. Därför nappade jag på det här, säger konstnären Britta Marakatt Labba till TT.  

Hon ingår nu i en grupp bestående av konstnärer, arkitekter med flera som har drygt tre månader på sig att ta fram idéer om utformningen av hur det nedlagda gruvområdet Tuolluvaara ska bli ett naturligt tillägg till den nya stadskärnan.

– Det är en väldigt spännande fråga. Ofta när jag kör in till Kiruna tänker jag på det, säger hon.

I Norrbotten kommer totalt nio olika kreativa team jobba med kommunerna Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.

I Kiruna står som sagts det nedlagda gruvområdet Tuolluvaara i fokus. I Gällivare ska ett team arbeta med hur de kan skapa en attraktiv sammanhållen stad i gränsområdet Dundret, naturen och stadskärnan. Medan flera team med olika med olika sammansättning och inriktning kommer att skissa fram förslag på hur det upplevda avståndet mellan Boden och Luleå kan överbryggas. 

– Om vi ska kunna bygga vackra och estetiskt tilltalande livsmiljöer för både sinne, kropp och själ som skapar lokal stolthet under många år framöver, behöver fler bjudas in till samtalet. Inte minst de som bor och vistas på platserna, säger Kieran Long, Överintendent ArkDes, som tillsammans med bland andra Boverket, Energimyndigheten, Vinnova, Formas och de sex olika kommunerna står bakom utlysningen.

I april ska de elva grupperna presentera vad man kommit fram till.

Visioner: i norr

Bakom projektet står Vinnova och Formas tillsammans med Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Rådet för hållbara städer och de sex kommunerna: Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå. Elva lag med bland andra konstnärer, landskapsarkitekter och arkitekter ska under tre månader ta fram nya idéer i samarbete med kommunerna.

Finansieringen – 3,3 miljoner kronor – är statlig via Vinnova och Formas. Projektet görs med anledning av de stora satsningar på så kallad "grön storindustri" i norr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!