– Jag är inte, och har nog aldrig varit, en karriärist. Viktigast i mitt liv är mina nära relationer. Yrkesmässigt är det kreativa samarbeten och den magi som kan uppstå mellan musiker och andra konstnärer. Det brinner jag för, säger han.
Martin Frösts musikaliska framgångssaga, för det är en framgångssaga, fick en vändpunkt när han drabbades av Meniéres sjukdom. Då turnerade han 250 dagar om året och uppträdde som solist med de flesta av världens ledande orkestrar i Europa, USA, Japan och Kina.
– Det är svåra saker att drabbas av en sjukdom, trots att den inte är dödlig. Jag har legat i logen, spytt med yrsel och tappad hörsel i Tokyo för att resa mig, dricka lite coca cola och gå ut och hålla konsert. Det är inte hälsosamt. Därför har jag dragit ned på turnerande, även av klimatskäl, och tar främst jobb i Europa idag, säger han.
Sjukdomen, menar han, har med besked fått honom att värdesätta det som verkligen är viktigt i livet – nämligen familj och vänner. Men han har också dragit ned på tempot och säger sig ta det lugnare, även om det kan vara svårt för en utomstående att förstå när tankar, idéer och kommande projekt kommer på tal under denna intervju på Framnäs Folkhögskola. Familjen har dessutom köpt ett kapell utanför Stockholm med en konsertlokal där Martin Fröst, bland annat, ska odla och plantera.
– Visst, jag hade gärna kunnat tänka mig att bli bonde, även om jag inte påtat i jorden sedan jag hjälpte pappa med sitt hobbyjordbruk uppe i Norrland. Viktigast för mig är att mina två barn som är 12 och 16 år ska trivas på vårt nya sommarställe. Därför har jag byggt en basketplan förutom en scen.
Martin Fröst har alltså semester och då håller han bland annat en masterclass i klarinett tillsammans med Yehuda Gilad och Hermann Stefánsson.
– Jag tycker om sociala sammanhang och ritualer. Min vän Hermann Stefánsson, som är utbildad här på Framnäs Folkhögskola och Piteå Musikhögskola, brukar bjuda in mig. Det är faktiskt tredje gången vi håller en masterclass tillsammans här på Framnäs.
– Var jag får min energi ifrån? Jag tycker inte att jag har mer energi än andra, men jag har förmågan att kanalisera min energi och även delegera. Jag är också noga med vem jag samarbetar med. Jag tycker det är jobbigt med människor som skjuter med hagelbössa på mygg. De finns också inom den musikaliska världen, men de undviker jag. Jag föredrar konstnärliga samtal som jag exempelvis har med den lågmälda koreografen Mats Ek. Han behöver inte skrika ut sin auktoritet och därför uppstår magi, säger han.
Martin Frösts stora drivkraft är, som sagts, att söka nya vägar för att utmana den klassiska musikarenan som han anser vara för konform.
– De flesta andra konstformer har förändrats och tagit steg in i framtiden. Det behöver också den klassiska musiken. Jag fick en del kritik när jag redan på 1990-talet börjat experimentera, men nu ser nog många behovet av att bredda den klassiska arenan för att genren ska överleva.
Sedan 2013 har Marin Fröst vartannat eller vart tredje år iscensatt ett multimedieprojekt där han arbetar som klarinettist, dirigent, textförfattare, ceremonimästare, skådespelare och ibland dansare. Hans senaste projekt "Xodus (The Way Out Lies Within)" samlade ett deltagande på än 100 personer i ett samarbete med multikonstnären Jesper Waldersten med premiär den 5 maj 2022 på Konserthuset i Stockholm. År 2024 och 2025 väntar två nya projekt – ett klimatprojekt där Martin Fröst ska samla musiker på ett tåg genom Europa för att hålla konsert på oväntade platser.
– Jag driver också ett projekt som kretsar kring den mytologiska gestalten Eurydike. Det projektet gör jag tillsammans med Svenska kammarorkesten som jag är chefsdirigent för, säger Martin Fröst.