– Det handlar om konstens egenvärde och plats i demokratin. Det är bara att se vad som hänt i Sölvesborg där nya politiska krafter styr vilken konst som ska få ta plats i det offentliga rummet. I förlängningen talar vi om ett hot mot det fria ordet, menar Sara Json Lindmark, chef för publika avdelningen på Norrbottens museum.
Den jurybedömda utställningen "Hands off" har tidigare visats i Kiruna när den nu har vernissage på Norrbottens museum. 56 konstnärer medverkar med 66 konstverk i skiftande tekniker och motiv.
Några mycket välkända för den norrbottniska konstpubliken. Andra vars konstnärskap flugit lite mer under radarn. En av de senare är Mariann Tarkkonen. Till vardags svetsare på Scania i Luleå men som under i stort sätt hela sin livstid närt en konstnärlig praktik. Hon har studerat på Sunderby folkhögskolas konstpedagoglinje, Gotlands konstskola samt Forsbergs skola för grafisk design.
– I mitt skapande uttrycker jag vad jag själv vill, men visst finns oroande tendenser – politiska krafter som vill begränsa konstnärernas roll – ett hot mot demokratin, menar hon.
Hon medverkar med bilden "Självgodhetens ansikte". En uttrycksfull fine art print där en mycket privat berättelse står som inspirationskälla. Mer än så vill hon inte berätta, mer än att hon anser att den passar in i jubileumsutställningens tematik.
– Tolkningen lämnar jag till betraktaren, betonar hon.
"Hands off" visas preliminärt fram till och med 13 september på Norrbottens museum i Luleå.