Upprop: Köp en konsthall för 50, 100 eller 200 kronor

I ett upprop ges allmänheten möjlighet att bli delägare av Konsthall Tornedalen genom att köpa skruv för 50 kronor, reglar för 100 kronor eller en säck betong för 200 kronor. "För en 50-lapp får du ditt namn inristat i entrén", säger Theodor Ringborg, VD.

Theodor Ringborg, VD för Konsthall Tornedalen, menar att uppropet inte handlar om pengar, utan om delaktighet. "För en 50-lapp får du ditt namn inristat i entrén, något som vanligtvis är förbehållet mycket rika mecenater", säger han.

Theodor Ringborg, VD för Konsthall Tornedalen, menar att uppropet inte handlar om pengar, utan om delaktighet. "För en 50-lapp får du ditt namn inristat i entrén, något som vanligtvis är förbehållet mycket rika mecenater", säger han.

Foto: Eva Åström

Kultur2024-06-17 21:30
undefined
Arkitekter bakom Konsthall Tornedalen är finländska byrån OOPEAA. Byrån betonar att deras arbete handlar om att identifiera möjligheter på den plats där förståelse för tradition möter en öppen inställning till det nya.

Ännu finns inget datum för när spaden sätts i jorden för bygget av Konsthall Tornedalen. Men det närmar sig, menar Theodor Ringborg och betonar att uppropet handlar om delaktighet, inget annat. 

– Det handlar inte om pengarna. Det handlar om att ge allmänheten, som tycker att kultur och konst i regionen är viktigt, en möjlighet att bli delaktiga i förverkligandet av konsthallen. För en 50-lapp får man sitt namn inristat i entrén, något som vanligtvis endast är förbehållet mycket rika mecenater, säger Theodor Ringborg.

undefined
Här nere vid Torne älvens strand ska Konsthall Tornedalen byggas, en konsthall på 800 kvadratmeter med fokus på regional men också internationell konst. "Tornedalens Louisiana", har initiativtagaren och grundaren Gunhild Stensmyr kallat sin vision.

Han varken kan eller vill prata om starten för byggandet av den 800 kvadrat konsthallen vid Torne älvens strand.

– Det får vänta till när konsthallen står klar. Det handlar om att vara uppriktig mot vår publik, men jag kan säga så pass mycket att vi nu är på nivån att vi diskuterar antal golvbrunnar i köket. Vi jobbar alltså med detaljer, men eftersom det är en byggnation med hög säkerhetsklass (3), är det komplext. Byggnaden måste exempelvis vara inbrottssäker eftersom de konstverk vi ska ställa ut är värdefulla, säger han.

Förutom själva byggnaden kommer de också att satsa på utemiljön och en restaurang med närproducerad tornedalsk mat.

– Under sommaren kommer vi uteslutande att arbeta med själva bygget. Det konstnärliga arbetet på väderstationen nere vid älven drar vi igång igen till hösten. Mer detaljer än så kan jag tyvärr inte ge, säger Theodor Ringborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!