Unik konstutställning i Norrbottens-Kuriren

I ett samarbete med Resurscentrum för konst bjuds en unik konstutställning här i Norrbottens-Kuriren när tio konstnärer tolkar tiden i våra spalter.

Dessa tio konstnärer har tolkat samtiden i utställningen "Tio Tolkar Tiden" och vars verk visas här i Norrbottens-Kuriren.

Dessa tio konstnärer har tolkat samtiden i utställningen "Tio Tolkar Tiden" och vars verk visas här i Norrbottens-Kuriren.

Foto: Fotomontage

Kultur2020-11-13 06:00

– Resultatet är ett viktigt samtidsdokument över tiden under coronapandemin, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare för Resurscentrum för konst samt Ricky Sandberg, länskonstkonsulent.

Bakgrunden är som följer. Med anledning av coronapandemin väcktes idén om en annorlunda konstutställning hos Ricky Sandberg och Hanna Isaksson.

– Eftersom många kulturevenemang ställdes in i våras fick vi pengar att omfördela, bidrag som annars skulle gått till publika arrangemang och en del skulle specifikt gå till bildkonstnärer, säger Ricky Sandberg.

Förutom ett antal konstpedagogiska projekt och två lokala konstresidens togs även kontakt med Norrbottens-Kurirens kulturredaktör för en förfrågan om ett samarbete. Idén byggde helt enkelt på att istället för en fysisk utställning skulle konstnärerna få visa upp sina verk i Norrbottens-Kurirens publiceringskanaler. 

Ett samarbete inleddes även med KRO-Norrbotten som fick i uppgift att utse två curatorer som i sin tur valde ut tio professionellt verksamma konstnärer i länet med uppgift att skapa ett verk under temat "Tio Tolkar Tiden".

– Norrbotten är stort även om de flesta verksamma konstnärer bor vi kusten. Därför valde vi konstnärer som bor på många platser. Vi har även lyft fram några äldre konstnärskap som kämpat länge tillsammans Linn Lindström som är nyinflyttad i Jämtön, en helt ny bekantskap för den norrbottniska konstpubliken. Andra parametrar vi använt oss av i urvalet är kön samt konstnärskapens tekniker, säger Eva Stina Sandling och Eva Hagström, curatorer för utställningen.

De beskriver resultatet som mycket spännande, inte minst att uppfattningen av samtiden skiljer sig så mycket och därför tagit helt olika uttryck.

– Kerstin Hedströms skulpturala verk har en direkt koppling till coronapandemin med andra tolkat tiden på andra sätt. Mycket måleri, inte minst Anders Sunna som är så i ropet, men även textil, trä och glas, säger Eva Hagström.

De konstnärer som valts ut och vars verk nu visas här i Norrbottens-Kuriren är; Victoria Andersson, Sture Berglund, Mikael Dysholm, Kerstin Hedström, Linn Lindström, Lena Stenberg, Anders Sunna, Bertil Sundstedt, Pia Schmaltz och Mats Wikström.

Utställningen "Tio Tolkar Tiden" kommer även visas i Galleri Foajén, Regionhuset i Luleå från den 12 februari till 23 mars, ett beslut man tagit nu under hösten. 

Ricky Sandberg, länskonstkonsulten och Hanna Isaksson, verksamhetsledare resurscentrum för konst är initiativtagare till utställningen "Tio Tolkar Tiden"
Ricky Sandberg, länskonstkonsulten och Hanna Isaksson, verksamhetsledare resurscentrum för konst är initiativtagare till utställningen "Tio Tolkar Tiden"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!