Unik chans att se den okända graffitin i Luleå

I en kulvert under Skeppsbrogatan i Luleå finns en stor samling graffitimålningar som bevarats i över 30 år. Målningarna gjordes i samband med att kulverten skulle bli entré till Club Modesty – ett nytt ställe för ungdomar i den tidigare biografen Spegeln i varuhuset Shopping.

I utställningen "100 meter graffiti" visas unika bilder av Luleås graffitikonstnärer som bevarats i en kulvert under Skeppsbrogatan, en kulvert inte tillgänglig för allmänhten.

I utställningen "100 meter graffiti" visas unika bilder av Luleås graffitikonstnärer som bevarats i en kulvert under Skeppsbrogatan, en kulvert inte tillgänglig för allmänhten.

Foto: Pressbild

Kultur2022-02-09 21:25

– Graffitimålningar bevaras sällan under en längre tid. Ofta tas de bort eller förstörs med tiden, så att de här har bevarats är unikt. De bär dessutom på många berättelser, både ur ett konstnärligt perspektiv och ett lokalhistoriskt, säger Paulina Öquist Haugen, etnolog på Norrbottens museum.

I utställningen "100 meter graffiti" visas ett hundratal objekt upp; bilder på graffitimålningarna och en virtuell rundtur i kulverten, fotografier från när målningarna gjordes och originalverk från samma tidsperiod, sprejburkar, kassettband, tidningsklipp samt stämningsfulla konsertbilder. Det finns också möjlighet att öva på skissteknik och lära sig grunderna till att forma både bokstäver och figurer. 

Utställningen är baserad på den dokumentation som Norrbottens museum genomförde 2020 och som blev tvåa i ”Årets samtidsdokumentation 2021”. 

– Vi fotograferade målningarna, tog fram illustrationer av kulverten och intervjuade flera av personerna som gjort målningarna. Vi hade även en insamling på museets hemsida för att få historiska berättelser och bilder från platsen, säger Paulina Öquist Haugen.

undefined
I 30 år har graffitin i kulvertarna under Skeppbrogatan bevarats. Nu kan allmänheten ta del av detta samtidsdokument på Norrbottens Museum i Luleå.

Graffitimålningarna i kulverten gjordes under ett konstsymposium i Luleå sommaren 1991. Ungdomar från Luleå, Göteborg och Stockholm hade bjudits in för att utbyta kunskap och idéer med varandra. De höll till på Arcus och fick i slutet av symposiet en förfrågan om att måla kulverten under Shopping. Målningarna är präglade av sin tid både form- och innehållsmässigt. De kan sammankopplas med samtida populärkulturella influenser samt nationellt och internationellt verksamma graffitimålare. På målningarna finns dessutom avtryck från personer som har besökt platsen genom åren. 

Fotnot: Utställningen pågår 16 februari 2022–19 mars 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!