Norrbottensteatern har stängt. Norrbottensmusiken har tvingats ställa in turnéer och konserter fram till och med maj månad eller flyttat fram arrangemang längre fram i tiden. Norrbottensmuseum höll stängt förra helgen på grund av sjukdom och har ställt in alla föreläsningar och publika arrangemang samt kortat öppettiderna. Folkbiblioteken håller förvisso öppet men har också de ställt in alla programpunkter förutom utlåning av böcker.
Ja, coronaviruset och bekämpningen av smittspridning i samhället har slagit hårt mot kulturen och dess aktörer.
Förra veckan hölls dessutom ett möte där Region Norrbotten aviserade ett sparbeting på två procent för kulturen kommande år.
– Vårt enda fokus just nu är att klara den akuta krisen. Vi tvingades stänga teatern samtidigt som vi hade två teaterföreställningar som sålde extremt bra. Det förlorar vi flera hundratusentals kronor på. Vilka konsekvenser ett sparbeting på två procent får – nej, dit har vi inte kommit, säger Mats Pontén.
Han betonar dock att även om Norrbottensteatern inte fått någon uppräkning skulle teatern gått 800 000 back, främst kopplat till lönerörelsen och nya löneavtal.
– Avtalsrörelsen är ju framflyttad, så vi får se hur det slår. Men visst har jag förståelse för att vi måste spara, men det är skillnad på att spara och rena neddragningar, menar han.
Anna Jirstrand Sandlund, länsmusikchef menar att de står inför en omställningsfas, både på kort och lång sikt.
– Region Norrbotten har ju tydligt kommunicerat ett sparpaket under tre år på kulturen. Vi sparar ju redan idag, även om vi inte fått de exakta kraven preciserade för varje år. Men visst är det tråkigt. Alltid roligare att driva en verksamhet där de ekonomiska perspektiven inte blir överordnade.
Anna Jirstrand Sandlund menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser nästa års sparbeting får på länsmusikens verksamhet förutom självklara saker som att se över alla kostnader i förhållande till kulturplan och verksamhetsplan.
– Vissa saker kan vi kanske inte genomföra, säger hon.
Norrbottensmusiken arbetar just nu aktivt med att hitta nya sätt att nå ut konstnärligt med musiken under coronakrisen. I veckan ska all personal samlas för att hitta kreativa nya vägar till sin publik.
– Det är ett akut läge och i dessa tider behövs verkligen kulturen säger hon.
Margaretha Lindh, länsmuseichef menar att Norrbottensmuseum kommer att hålla öppet så länge de får. Däremot är all publik verksamhet inställd och när gymnasiebyn stängde försvann mycket av deras besökare också.
– Jag kan inte svara på hur sparbetinget på två procent kommer att drabba vår verksamhet. Vi sparar ju redan idag och vi vet ännu inte om sparkravet gäller lokaler, personal eller inventarier. Det är för tidigt att uttala sig om, säger Margaretha Lindh.
Kristina Nilsson, kulturchef på Region Norrbotten, påpekar att beslutet om att spara 10 miljoner på kulturområdet under tre år togs redan i fjol höst av regionfullmäktige.
– Nu handlar det om att ge alla kulturverksamma tid för att förbereda sig. Inom scenkonsten är det exempelvis mycket långa tidsplaner man jobbar med och då är det bra att påminnas om vilka sparkrav som tagits politiskt. 8,2 miljoner ska sparas under 2021-2022, säger hon.
Hon betonar att regionens kultur kommer att verka för att kulturen ska leva i hela länet.
– Det handlar om att tänka klokt och fördela sparbetinget så inget enskilt led i kulturens ekosystem drabbas. Producenter, turnestöd, arrangörsled och mottagare måste ligga i fas. Det kan också bli frågan om omfördelning av resurser mellan kulturskapare och institutioner, men det vet vi först när vi fått in alla ansökningar om verksamhetsbidrag. Det finns en stor oro idag, inte minst på grund av coronaviruset som inte minst drabbat det fria kulturlivet hårt. Men vi kommer att ha totalt 115-120 miljoner kronor för kulturen i länet och med de pengarna ska vi behålla så mycket kultur som möjligt, säger Kristina Nilsson.